Nestal se fotbalistou, ale vědcem

Region - 10. 01. 2024
Nestal se fotbalistou, ale vědcem

PARDUBICE - Rakovina slinivky patří mezi nejagresivnější nádorová onemocnění a její léčbu komplikuje fakt, že se na ni u velké části pacientů přijde pozdě. Včasná diagnostika by mohla zachránit tisíce životů. Málokdo ví, že vědci z Univerzity Pardubice pod vedením profesora Michala Holčapka jsou v této oblasti světovou špičkou, a právě v našem regionu tým odborníků pracuje na tom, jak tuto zákeřnou nemoc odhalit z pouhé jedné kapky krve.

 

Výsledky pardubického týmu nemají na světě obdoby a je naděje, že do tří let budou sloužit v českém zdravotnictví.  Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana je připravena ze své gesce zdravotnictví pomoci s náročným procesem přechodu výsledků výzkumu do zdravotnické praxe. „Z pozice vedení krajského zdravotnictví udělám vždy maximum, abych podpořila slibné projekty, které mohou sehrát obrovsky významnou roli v prevenci“, uvedla Michaela Matoušková.

 

Objev se opírá o základní výzkum v oblasti lipidomické analýzy s využitím hmotnostní spektrometrie a následné vícerozměrné statistické analýzy. Tým profesora Holčapka spolupracuje s nejlepšími klinickými a výzkumnými pracovišti při praktickém využití diagnostických metod, které mají základní cíl, a to pomáhat zachraňovat lidské životy. „Vysoká smrtnost (mortalita) a nárůst výskytu rakoviny slinivky v populaci je závažným problémem. Chceme pomoci tomu, aby většina lidí, u kterých se objeví, měla naději na vyléčení. Jediná cesta, jak toho dosáhnout je včasná diagnostika a chirurgické odstranění,“ uvedl k týmové práci předseda správní rady společnosti Lipidica, založené Univerzitou Pardubice a investorskou skupinou FONS JK Group, Zdeněk Jirsa.

 

Výzkumný tým profesora Michala Holčapka na Univerzitě Pardubice se analýzou lipidů zabývá více než 20 let. „Vyvinutá lipidomická metoda je patentována a v akademické studii prokázala velmi nadějnou přesnost při rozlišení osob s raným stadiem karcinomu a zdravých osob.  Informace o ní byla publikována i v prestižních odborných časopisech,“ popisuje výsledky výzkumu profesor Holčapek.

 

Rakovina slinivky břišní má jednu z nejvyšších mortalit ze všech typů rakoviny. Je to zejména kvůli pozdní diagnostice, kdy již neexistuje účinná léčba. „Je plánováno rozšíření metody a její uplatnění i u dalších typů nádorových onemocnění, protože změny koncentrací sledovaných molekul lipidů v krvi mají podobný profil i pro ostatní typy nádorů, což by mohlo v budoucnu umožnit využití jednoho testovacího postupu,“ dodal profesor Michal Holčapek. Ten se přitom původně akademické dráze věnovat nechtěl a více jej lákalo se stát profesionálním fotbalistou. „Konečnou volbou vědce, který spojil svoji profesní cestu úzce s chemií jsme nakonec vyhráli všichni,“ doplňuje a závěrem děkuje Michaela Matoušková za výzkum, který dosahuje světové úrovně a jehož zárodkem je prostředí místní Univerzity Pardubice. (DoB) Foto: Pk (Na snímku profesor Holčapek s náměstkyní hejtmana Matouškovou)

Mohlo by vás zajímat:

Úřad práce povede Jana Urbánková

Úřad práce povede Jana Urbánková

Nová ředitelka předtím šéfovala pobočkám přední české banky

Exit 91

Exit 91

Prozkoumali 91 kilometrů a to nejlepší teď vystavují v muzeu 

Těší se na návštěvníky

Těší se na návštěvníky

Hrad Rychmburk je už po zimě připravený, čeká na turisty

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům