V úterý zazní Stabat Mater

Kultura - 23. 03. 2024
V úterý zazní Stabat Mater

PARDUBICE - 55. výročí Komorní filharmonie a 45. výročí Konzervatoře se tyto dvě instituce rozhodly oslavit společným koncertem. V úterý 26. 3. v 19 hodin proto v Sukově síni Domu hudby zazní Dvořákovo Stabat Mater pro sóla, sbor a orchestr op. 58. Skladba je zhudebněním středověké sekvence Stabat Mater dolorosa. Líčí utrpení Panny Marie truchlící pod křížem, na kterém je ukřižován její syn Ježíš Kristus. Textu se ujalo mnoho skladatelů různých období, Dvořákovo Stabat Mater je ale jediné celovečerní. Je na celém světě uznáváno jako umělecky nejcennější.

 

Sóla zazpívají výteční umělci, všichni absolventi Konzervatoře Pardubice. Sopranistka Lucie Vagenknechtová úspěšně vystupuje s řadou českých orchestrů a na operních scénách, v roce 2019 měla svůj mezinárodní debut s Londýnským symfonickým orchestrem v Barbican Centre v Londýně v nastudování Glagolské mše Leoše Janáčka. Altistka Markéta Štefaniková v současné době působí jako profesorka oboru sólový zpěv na Univerzitě v Hradci Králové i na pardubické konzervatoři. Koncertuje doma i v zahraničí. Tenorista Vojtěch Pošvář zatím studuje na Akademii múzických umění, ale i on má už za sebou řadu úspěchů. Je vítězem několika soutěží, např. Soutěže Bohuslava Martinů v roce 2016 a pěvecké soutěže Allegro v roce 2022. Basista Jaroslav Patočka už řadu let působí na různých operních scénách i koncertních pódiích doma i v zahraničí. Pravidelně hostuje na obou operních scénách pražských. Na svém kontě má na tři desítky operních rolí.

 

Současní posluchači cítí přítomnost filharmonie i konzervatoře ve městě jako cosi samozřejmého. Ještě v šedesátých letech ale v celém někdejším Východočeském kraji jako jediném v republice neexistovala žádná profesionální hudební instituce. Koncerty se tady konaly pouze v podání domácích amatérských umělců nebo díky zájezdům interpretů odjinud. Až v roce 1969 měla svůj první koncert Komorní filharmonie (dříve Východočeský státní komorní orchestr). O necelých deset let později spatřily světlo světa Filharmonie Hradec Králové a Konzervatoř v Pardubicích (obě v roce 1978). Pro pardubický hudební život nastala nová doba. Za svou více než padesátiletou existenci uskutečnila KFP více jak tisíc koncertů doma i v zahraničí. Vystupuje na významných festivalech a natáčí zvukové nosiče. Šéfdirigentem je přední umělecká osobnost současné české hudební scény Stanislav Vavřínek. Konzervatoř založila svůj orchestr už v začátcích svého působení. Není pouze součástí školní výuky, ale platným uměleckým tělesem s širokou veřejnou působností. V současné době stojí v čele orchestru dirigent Tomáš Židek, zástupce ředitele Konzervatoře. Činnost filharmonie a konzervatoře je velmi provázaná. Členové filharmonie se objevují coby pedagogové ve třídách konzervatoře. Její studenti a absolventi naopak vypomáhají a záhy se i často stávají členy filharmonie.

 

Na nadcházejícím provedení Stabat Mater spojí své síly také dva sbory – Pěvecký sbor Konzervatoře Pardubice (sbormistr Ondřej Mejsnar) a Canti di Praga (sbormistr Jan Svejkovský). Vše v doprovodu Komorní filharmonie Pardubice pod vedením šéfdirigenta Stanislava Vavřínka. (TZ - KF) Reprofoto: bejvavalo.cz

Mohlo by vás zajímat:

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné