Zvána je i široká veřejnost

Region - 21. 04. 2024
Zvána je i široká veřejnost

PARDUBICE - Brazilský expert Cicero Moraes, který je celosvětově známý rekonstrukcemi obličejů historických postav, vystoupí na Univerzitě Pardubice. Studentům i všem zájemcům tento 3D designér s kolegy představí postupy ve všech fázích dokumentace i rekonstrukce objektů či předmětů. Univerzita zve veřejnost na tuto akci ve středu 24. dubna od 15:30 hodin. Konat se bude v posluchárně EB-E2, vstup přes Dopravní fakultu Jana Pernera, kampus Univerzita Pardubice



Dr. Cicero André da Costa Moraes (41) je samouk, který ale dnes patří mezi absolutní špičku svého oboru. Rekonstrukcím obličejů se začal věnovat před deseti lety po traumatu s bandity. Podobizny historických osobností vytváří na základě vzájemných vztahů mezi tvarem dochované lebky a z něj vycházejícího obvyklého tvaru lidského obličeje. Ke své práci používá software Blender pro modelování a vykreslování třírozměrné počítačové grafiky a animací a metody forenzní antropologie.



K jeho nejznámějším pracím v oboru antropologických rekonstrukcí tváří patří slavné osobnosti světců jako je Ježíš Kristus a Marie Magdaléna, ale zabývá se rovněž rekonstrukcí tváří historických osobností. Kromě konkrétních osob vytvořil desítku rekonstrukcí tváří anonymních osob z archeologických nálezů. V Česku vytvořil před necelými deseti lety jako svoji první rekonstrukci podobu "upíra" z Čelákovic. Od té doby se mu podařilo ukázat světu tvář české šlechtičny a zakladatelky klášterů a špitálů sv. Zdislavy z Lemberka, české královny Judity z Durynska nebo sv. Ludmily. Vytvořil také rekonstrukce přemyslovských knížat Spytihněva I. a Vratislava I.



Expert a jeho čeští kolegové během přednášky pod názvem Z chirurgie do archeologie a zase zpět – nové možnosti 3D dokumentace napříč obory představí studentům a zájemcům postupy ve všech fázích 3D dokumentace. Doporučí například metodiku sběru dat, poradí, jak si jen pomocí svého mobilu zajistit potřebná data k tomu, aby byla vytvořena přesná digitální kopie objektu zájmu a podají informace ke zpracování dat ve volně dostupných počítačových programech. Podělí se o příklady z praxe, např. z dokumentace korunovačních klenotů i relikviáře sv. Maura, z dokumentace rozsáhlého podzemí i celých měst a ukáží moderní prezentace výsledků vědy a výzkumu. Chybět nebude ani vědecká rekonstrukce obličeje podle lebky a popis využití metod v medicíně a ve veterinární praxi.

Jedním z vystupujících bude také Jan Frolík Ústavu historických věd Fakulty filozofické UPCE, který je součástí projektu Hayastan realizujícího průzkum a dokumentaci archeologických nalezišť a architektonických památek v provincii Vayots Dzor ve východní části Arménie.



Společně s expertem dorazí na univerzitu i zástupci brazilské ambasády a ministerstev kultury a životního prostředí, kteří se setkají s rektorem Liborem Čapkem a vedením vysoké školy i Fakulty filozofické. (MaM) Repro: UPCE



Mohlo by vás zajímat:

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování