Pohledy do minulosti

Město Pardubice - 25. 04. 2024
Pohledy do minulosti

PARDUBICE - Dvě pozoruhodné fotografické výstavy pod širým nebem otevírá 26. dubna Východočeské muzeum. V zámecké Open Air galerii Parkán bude k vidění výstava Jiří Toman: Město, která připomíná 100 let od narození významného českého fotografa, ilustrátora a výtvarníka. Na Masarykově náměstí bude lákat výstava Zmizelé Pardubice: Synagoga.

 

Velkoformátové fotografie v parkánu zámku představí Jiřího Tomana jako fotografa a odhalí jeho dosud nezveřejněné snímky Pardubic. „Rodné město prošlo v době jeho života dramatickým stavebním vývojem. V jeho tvorbě se objevují městské náměty pulzující životem a energií. Nevšednost každodenních lidských scén zachycoval z různých pohledů, objektivem fotoaparátu dokázal uchopit své okolí a proměnit ho v dynamickou scénu plnou překvapení a zvratů,“ říká kurátorka výstavy Veronika Schiebelová. Výstava na zámku potrvá do dubna 2025.

 

Výstava Zmizelé Pardubice: Synagoga se objeví na „kulatém rohu“, naproti původnímu umístění dnes už neexistující budovy pardubické synagogy. Představí nejen nejstarší snímky budovy od Františka Schmoranze mladšího, ale zároveň sérii fotografií Jiřího Tomana, který zachytil její demolici v roce 1958.

 

„Výstava, která potrvá do 20. října, zahájí seriál výstav Zmizelé Pardubice, společný projekt Východočeského muzea, města Pardubice a městských obvodů. Série venkovních panelových výstav zavede obyvatele Pardubic do dávno minulých časů, připomene budovy a místa, která už známe pouze z fotografií,“ vysvětluje ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek. (skp) Foto: VČM (Na historickém snímku bývalá pardubická synagoga)

Mohlo by vás zajímat:

Zkoumá se šest variant

Zkoumá se šest variant

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Nová basketbalová hala, astronomický dalekohled a oprava autobusových zastávek

Jeďte na kole, dostanete najíst

Jeďte na kole, dostanete najíst

Město v úterý obnoví akci Snídaně pro cyklistu

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí