Nově v čele s Pavlem Šotolou

Region - 25. 04. 2024
Nově v čele s Pavlem Šotolou

PARDUBICE – Předsedové KDU-ČSL, SNK Evropských demokratů a Nestraníků podepsali ve středu 24. dubna na společné tiskové konferenci dohodu o pokračování spolupráce pro nadcházející krajské volby. Koalici pro Pardubický kraj povede do podzimních voleb Pavel Šotola, který již 12 let působí jako krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor. V čele koalice tak vystřídá dlouholetého lídra koalice a historicky prvního hejtmana Pardubického kraje Romana Línka. Koalice zároveň představila svoji novou vizuální identitu včetně loga ve tvaru srdce, které srozumitelně prezentuje její hodnoty a vize.

 

Podpis koaliční smlouvy symbolicky stvrdil pokračování dlouholeté a úspěšné spolupráce stran, které se v uplynulých 20 letech významně podílely na rozvoji Pardubického kraje. „Troufnu si říci, že naše spolupráce je v kontextu České republiky opravdu výjimečná. Koalice pro Pardubický kraj funguje už více než 20 let. Stáli jsme u velkých krajských projektů a investic. Ať už jde o centrální urgentní příjmy v Pardubicích a Ústí nad Orlicí, dálniční přivaděče, přeměnu Automatických mlýnů v Gočárovu galerii nebo třeba u obnovy Zámku Pardubice a otevření hradu Rychmburk veřejnosti. To vše by nebylo možné bez společných hodnot a vize,“ říká náměstek hejtmana Roman Línek z KDU-ČSL a dále vysvětluje: „Naším společným cílem je rozvoj kraje s respektem k rodině, přírodě nebo občanské společnosti. Důležitá je pro nás pomoc slabším, ale zároveň vyžadujeme i osobní odpovědnost a přičinění každého jednotlivce všude tam, kde to je možné.“

 

„Dnešní podpis dohody o společné kandidátce vnímám jako přirozené pokračování naší práce pro kraj. Pro mě osobně je důležité, že nám všem jde především o to, abychom Pardubický kraj posouvali stále kupředu a aby to bylo vidět na životě lidí v kraji. To je možné mimo jiné i díky tomu, že jsme vždy otevřeni diskuzi a že všichni naši členové hledají cesty, jak dělat věci lépe a moderně. Za to jsem osobně velmi rád a chci za to všem kolegům poděkovat,“ doplňuje René Živný, předseda SNK ED.

 

To potvrzuje také starosta Vysokého Mýta a zástupce Nestraníků František Jiraský. Zároveň upozorňuje na další přednost Koalice pro Pardubický kraj: „Naši kandidáti jsou často zkušení regionální politici, kteří prokázali, že umí řídit agendu ve svých obcích nebo přímo na kraji. Vědí, že klíčem k úspěchu je široká spolupráce nejen mezi jednotlivými politickými stranami, ale také mezi politiky a odborníky na konkrétní oblasti. Právě schopnost naslouchat a rozhodovat se na základě věcné diskuze je něco, čím dlouhodobě vynikáme,“ upozorňuje.

 

Lídrem kandidátky Koalice pro Pardubický kraj je Pavel Šotola

 

Koalici pro Pardubický kraj (KPK) povede do podzimních voleb současný radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, který v této oblasti udělal z kraje vzor pro všechny ostatní. V čele uskupení tak vystřídá jeho dlouholetého předsedu, historicky prvního hejtmana kraje a současného náměstka hejtmana Romana Línka, který je však současně připraven dále pracovat pro Pardubický kraj.

 

„Mým cílem je, aby se lidem v Pardubickém kraji dobře žilo. V komunální a krajské politice se pohybuji více jak 20 let a za tu dobu jsem si ověřil, že když má politik vůli, může změnit věci, o kterých jiní říkají, že změnit nejdou. Například stovky lidí se zdravotním postižením můžou žít namísto v ústavech, v domácím prostředí. Daří se nám také opouštět ústavní péči v dětských domovech a děti se tak stěhují do bytů či domků, kde žijí běžným životem. Budu usilovat o to, abychom takhle pozitivní a zásadní změny nastartovali i v dalších oblastech, které jsou pro lidi důležité,“ říká Pavel Šotola, který jako politik vyniká praktickým, ale zároveň lidským a empatickým přístupem k problémům.

 

„Mám tu zkušenost, že lidé chtějí nové silnice a další investice, ale ve výsledku to neučiní jejich život šťastnější. Mnoho z nich se v dnešní době potýká s problémy v oblasti duševního zdraví, rozpadajícími se vztahy, s nízkou finanční gramotností, dluhy, šikanou či závislostmi například na sociálních sítích. Proto chceme, aby rozvoj kraje byl vyvážený i s ohledem na nové výzvy udržitelnosti a připravenosti pro svět, který se mění,“ dodává Pavel Šotola.

 

Program a kompletní kandidátku představí Koalice pro Pardubický kraj v červnu, už na tiskové konferenci však představila jména několika silných a zkušených kandidátů. Vedle Pavla Šotoly, Romana Línka, René Živného a Františka Jiraského jde například o starostu Litomyšle Daniela Brýdla či zastupitelku města Choceň Anežku Pavlišovou.

 

Do pozimních voleb s novým logem

 

Součástí středeční tiskové konference bylo také představení nového loga koalice ve tvaru srdce. „Nové logo odráží náš závazek ke zlepšení života v Pardubickém kraji a vyjadřuje, že nám leží na srdci prosperita tohoto regionu. Jednoduše a srozumitelně prezentuje naše hodnoty a vizi, s cílem proměnit toto místo v prostředí pro šťastný život obyvatel, kteří zde mají k dispozici všechny potřebné služby. Zároveň v sobě kombinuje odkaz na předešlé logo Koalice pro Pardubický kraj s odhodláním dělat věci a politiku moderně a jít po této cestě společně,“ vysvětluje Pavel Šotola. (TZ – zr)

 

Mohlo by vás zajímat:

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování