Don Juan se vrací z války

Kultura - 01. 05. 2024
Don Juan se vrací z války

PARDUBICE - Předposlední novinku stávající sezóny uvede Východočeské divadlo o víkendu 4. a 5. května na velkém jevišti Městského divadla.



Repertoár VČD rozšíří hra rakouského dramatika a prozaika maďarského původu Ödöna von Horvátha Don Juan se vrací z války. Autor ji napsal roku 1936, nedlouho před svou tragickou smrtí. V Pardubicích ji inscenuje jeden z předních českých režisérů a dramatiků, současný umělecký šéf Švandova divadla na Smíchově Martin Františák, jde o jeho první spolupráci se souborem VČD.



Hra začíná po 1. světové válce, ze které se vrací raněný a nemocný muž, dychtivý touhou najít svou dávnou lásku, kterou zradil. „Kdysi mnoho miloval, klamal, ubližoval a opouštěl, teď se chce napravit. Hledá svou dívku v povědomém domě, ale ona už tam nebydlí. Hledá nádraží, ale vlaky nejezdí. Hledá svou milovanou, ale potkává jen její odlesky v jiných ženách, kterých už měl tolik. Nyní jsou ale jiné než tehdy. Svět se změnil a už nikdy nebude jako dřív. Z obchodů jsou zastavárny, z hotelů nevěstince, z domovů příbytky podnájemníků. Z vdaných žen vdovy, z nevěst nevěstky, z mužů náhrobky. Je ale třeba jít dál,“ přibližuje děj dramaturgyně Jana Pithartová.



Titulní roli v působivém kabaretu scén ze světa, který vstává z popela, hraje Jan Musil, s nímž partneří Romana Chvalová, Jindra Janoušková, Eliška Jechová, Veronika Malá, Ludmila Mecerodová, Dagmar Novotná, Martina Sikorová a Karolína Šafránková. Poprvé se pardubickému publiku představí hostující Jindřiška Hanušová a Luciana Tomášová.



Ödön von Horváth je to autor se strohým a silným jazykem, který má hluboký vhled do člověka a lidství – do jeho srdce, lidské velikosti a vedle toho také do světa lidské ubohosti a malosti. Postavy naplňuje pochopením a nahlíží na svět plný krutosti soucitně a vlastně zvesela – tedy je tam i jistá zemitost až v dobrém smyslu slova – fraška,“ dodává režisér Martin Františák.



Sobotní premiérový večer doprovodí vernisáž výstavy koláží pardubického výtvarníka Martina Doška. (TZ-RaS) Foto: PETR ŠEDIVÝ (Na snímku z inscenace Jan Musil a Karolína Šafránková)

Mohlo by vás zajímat:

Jarní koncert JK Bandu je zde

Jarní koncert JK Bandu je zde

V závěru zazní velká orchestrální směs nejkrásnějších skladeb Glenna Millera

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality