Úsek D35 z Časů do Ostrova je ve skluzu

Region - 03. 09. 2021
Úsek D35 z Časů do Ostrova je ve skluzu

PARDUBICE - Dopravní konference, zahájené ve čtvrtek, se vedle zástupců Pardubického kraje zúčastnili také ředitelé Správy železnic, Ředitelství silnic a dálnic či Státního fondu dopravní infrastruktury a další odborníci včetně prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého. Důležitou informací pro kraje je garance příspěvku ve výši čtyř miliard na rekonstrukce silnic II. a III. tříd z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Pro Pardubický kraj by to mělo znamenat 226 milionů korun.

 

„Po pravidelném a garantovaném příspěvku z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury voláme každoročně a jsem rád, že již v září letošního roku nás pan ředitel Hořelica ujistil, že na příští rok počítá rozpočet SFDI s částkou čtyř miliard pro kraje na rekonstrukce silnic II. a III. tříd. To pro nás samozřejmě znamená, že můžeme pokročit v přípravě řady projektů, které máme v zásobníku, ale bez kompletního finančního krytí,“ řekl hejtman Martin Netolický.

 

Ředitel SFDI Zbyněk Hořelica prezentoval také souhrn prostředků, které jdou ze Státního fondu dopravní infrastruktury do Pardubického kraje. V roce 2020 se jednalo o téměř pět miliard korun a v letošním roce částka přesahuje osm miliard korun. „Z této částky jsme obdrželi v letošním roce 632 milionů korun na rekonstrukce silnic II. a III. tříd a na výstavbu přivaděčů k dálnici D35. Pro rok 2022 je v rozpočtu SFDI připravena částka 7,4 miliardy korun, a to jak pro ŘSD, Správu železnic, tak pro náš kraj. Na silnice II. a III. tříd bychom měli obdržet 226 milionů korun a na přivaděče 400 milionů korun,“ řekl hejtman Netolický.

 

Nebyla by to dopravní konference, aby nebyla řeč o dálnici D35 a její výstavbě. „Ředitelství silnic a dálnic nás ujistilo, že první úsek dálnice z Opatovic nad Labem do Časů bude otevřen do konce letošního roku s pracovním termínem 15. prosince. V případě navazujícího úseku z Časů do Ostrova je stavba oproti původnímu plánu ve skluzu, a to z důvodu technologicky náročné a unikátní stavby mostu přes hlavní železniční koridor u Uherska. Ten je budován na dvě poloviny samostatně a následně dojde k jeho propojení a kompletaci. Ze stavebního hlediska se bude jednat opravdu o zcela mimořádnou stavbu. V tuto chvíli je předpoklad dokončení druhého úseku dálnice do konce roku 2022. Velkým tématem je pro nás poškození silnic nižších tříd, po kterých stavební firmy vozí materiál na a ze stavby dálnice. Rádi bychom nastavili několikaletý plán na opravy těchto silnic s významným státním příspěvkem po dokončení stavby dálnice,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš. Ten v rámci své prezentace seznámil účastníky s aktuálními investicemi do silniční infrastruktury v Pardubickém kraji, a to jak z vlastních krajských zdrojů, tak s projekty, jež jsou spolufinancované z Integrovaného regionálního operačního programu.

 

Vzhledem k přítomnosti prezidenta Hospodářské komory České republiky Vladimíra Dlouhého byla, i když okrajově, řeč o rekodifikaci stavebního zákona. „S panem prezidentem jsme se domluvili na schůze po říjnových parlamentních volbách, abychom vedli odbornou diskusi a pokusili se najít optimální řešení, jak dále postupovat v případě rekodifikace stavebního zákona, na který máme oba v tuto chvíli zcela rozdílný názor,“ řekl hejtman Netolický. (DoB) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury