Hotovo má být do konce roku

Město Pardubice - 03. 09. 2021
Hotovo má být do konce roku

PARDUBICE – Rozsáhlá rekonstrukce téměř sto let starého pláště budovy navržené architektem Ladislavem Machoněm na náměstí Republiky tehdy pro Oblastní ředitelství pošt a telegrafů nabrala tempo.

 

S dvouměsíčním zpožděním dorazila tento týden poslední část pro Machoně typických žlutých obkladů. Ty původní vyrobila ve 20. letech minulého století firma v Kadani, ovšem po sto letech už tři čtvrtiny z nich nedržely na podkladu. Jejich repliky nyní napodobil nástupce původní firmy, ale měl při tom potíže s technologií a dodavatel stavebních prací musel několik palet reklamovat.

 

„Část budovy do náměstí Republiky už prokoukla po odstranění lešení a rekonstrukce se tu blíží k závěru. Jsou tu repasovaná okna včetně klempířských prací, opravené římsy, fasády a vyměněné obklady. Vznikly tu dilatační spáry, které tu dříve nebyly, a které umožní fasádě následně „pracovat“. Nyní už začaly restaurátorské práce na čištění žulového soklu a po nich budou následovat případné opravy nátěru fasády,“ řekl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.

 

Na rohu budovy brzdí nátěry fasády nečekaná porucha izolace proti vodě na balkonu v prvním patře na nároží. Po opravě bude muset celý prostor nejprve vyschnout a teprve potom bude možné fasádu natřít i tady.

 

Strana budovy do Jahnovy ulice je náročnější. Po vybudování lešení a podrobném průzkumu dodavatel zjistil, že stav oken je mnohem horší, než se předpokládalo. Dále zde rekonstruoval římsy, pro které musel postavit speciální lešení na těžké stroje. Z dlouhých popraskaných říms v posledních letech opadávala omítka a byly z toho důvodu už delší čas celé zasíťované. „Budova byla postavena v době, kdy kolem nejezdila tak hustá a těžká doprava a v některých místech se projevují i změny výšky podzemních vod,“ dodal na vysvětlenou Línek.

 

Stavba za 29 milionů korun má být hotová do konce letošního roku. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres