Svátek památek se blíží

Město Pardubice - 08. 09. 2021
Svátek památek se blíží

PARDUBICE - Již po jednadvacáté se v krajském městě v rámci Dnů evropského dědictví (EHD) o nadcházejícím víkendu (11. a 12. září) pootevřou dveře tajemna a historie. Milovníci památek opět budou moci nahlédnout do historických objektů, které jsou po většinu roku veřejnosti uzavřeny. Letos se do této celoevropské akce v Pardubicích zapojí 20 objektů.

 

Program letošních Dnů evropského dědictví se tematicky připojuje ke kampani Vilém 500 – tedy 500 let renesance ve Východních Čechách. Otevřeny budou nejen pernštejnské památky, například zámek, Zelená brána či některé objekty na Přihrádku, ale zájemci o historii se mohou v neděli ve 14:00 hodin zúčastnit i přednášky historika Františka Šebka na téma Co nám zůstalo v Pardubicích z dob Viléma z Pernštejna v kostele Zvěstování panny Marie.

 

Novinkou letošního svátku památek bude otevření Institutu Paměti národa, který sídlí v Machoňově pasáži.  Návštěvníci se zde dozvědí o práci a poslání institutu a připravované multimediální expozici věnované totalitním režimům. Ti, kteří sledují, jak pokračuje rekonstrukci Larischovy vily, kde bylo během heydrichiády vězněno a popraveno 194 českých vlastenců, se budou moci i letos podívat, jak za rok práce v tzv. Zámečku pokročily.

 

Rodiny s dětmi se budou moci vydat za společnými zážitky do Natura Parku, kde pro ně bude připravena hra Po stopách minulosti. I letos si budou moci návštěvníci v rámci dne památek prohlédnout městské divadlo a jeho zákulisí, krajskou knihovnu i její Knihovní centrum U Vokolků, východočeskou galerii či zámek, včetně výstav Pernštejnské ženy a Evropa na zámku. Tradičně se otevře brána židovského hřbitova a kostel Zvěstování Panny Marie včetně katakomb, palác Hybských nabídne program, v němž nechybí ani přednáška o historii paláce.

 

Na své si přijdou nejen milovníci památek, ale i mlsné jazýčky. Přátelé piva budou moci navštívit pardubický pivovar, milovníci sladkého navštívit Aliance Francaise, kde bude připraven palačinkový workshop. Po oba dny bude probíhat tradičně soutěž o kávu z Bakla Café, za památkami se lze vydat i historickými trolejbusy.

 

Většina objektů zapojených do programu EHD bude přístupna zdarma, povinnost dodržovat hygienická opatření proti šíření onemocnění Covid stále trvá. Jízdní řády historických trolejbusů i více informací o programu pardubické části Dnů evropského dědictví najdou zájemci v programových skládačkách EHD, které jsou k dispozici v Turistickém informačním centru, na zpřístupněných památkách a na webu www.ehd.cz či www.pardubice.eu.  (NaH) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ (Na snímku Palác Hybských, jenž je do akce rovněž zapojen)

 

Mohlo by vás zajímat:

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý

Pozor na sobotní omezení

Pozor na sobotní omezení

Pardubický vinařský maraton přinese rozsáhlé změny MHD

Vítaná zodpovědnost

Vítaná zodpovědnost

Obyvatelé Pardubic v loňském roce vytřídili přes 400 tisíc kilogramů elektroodpadu

Posadit se půjde

Posadit se půjde

Ve Studáneckém lese vyroste nový altán