Tři večery s Pavlem Šporclem

Kultura - 13. 09. 2021
Tři večery s Pavlem Šporclem

PARDUBICE - Již v pondělí 13. září vstoupí Komorní filharmonie do nové koncertní sezony. Pondělní koncert bude prvním z celkem tří repríz koncertního programu „Modré housle (v) září“, který mají posluchači v Pardubicích příležitost slyšet.

 

Hvězdou zahajovacích koncertů bude známý český houslista Pavel Šporcl, který bude excelovat při provedení Mendelssohnova Koncertu pro housle a orchestr e moll a jak již bývá pravidlem, jistě dojde i na přídavek, kterým opět ohromí posluchače hrou na své proslulé modré housle. Na programu koncertu jsou také díla Ludwiga van Beethovena.

 

Na úvod večera zazní předehra k baletu Stvoření Prometheova a koncertní program uzavře slavná Beethovenova Sedmá symfonie. Orchestr povede šéfdirigent Stanislav Vavřínek, pro kterého to je zároveň vstup do jeho čtvrté sezony s Komorní filharmonií.

 

Koncertní program provází jedna zajímavost, která je zároveň doložením skutečnosti, že historie se opakuje. K úplně první spolupráci Pavla Šporcla a šéfdirigentem Stanislavem Vavřínkem došlo před 24 lety. Tehdy se potkali na jednom pódiu, aby provedli právě výše uvedený Mendelssohnův koncert. Jako orchestr u toho byla přítomna právě Komorní filharmonie Pardubice. Nyní, téměř o čtvrt století později, lze toto dílo opět slyšet v provedení stejných účinkujících, ovšem "v ještě dokonalejším a zralejším provedení, než tehdy", jak poznamenal po úspěšné páteční zkoušce šéfdirigent Stanislav Vavřínek.

 

Komorní filharmonii Pardubice v její činnosti dlouhodobě podporují Elektrárny Opatovice a.s., které jsou již od roku 2009 generálním partnerem a za celou dobu spolupráce podpořily koncertní činnost orchestru celkovou částkou 1 850 000 Kč. Díky podpoře generálního partnera se daří do Pardubic zvát zajímavé, a především kvalitní hudební interprety, mezi které patří právě i hudební virtuos Pavel Šporcl, který se představí hned na úvod sezony. Vedení Komorní filharmonie Pardubice si velice váží dlouhodobé spolupráce a přízně, které se ze strany Elektráren Opatovice a.s. dostává.

 

Koncerty se uskuteční v pondělí 13. září, úterý 14. září a ve středu 15. září 2021 od 19 hodin v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích a vstupenky lze pořídit přes web filharmonie kfpar.cz, v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky v Pardubicích či také přímo na místě. Koncerty se uskuteční v souladu s aktuálně platnými podmínkami pro pořádání kulturních akcí.

 

Nadcházející týden bude pro pardubické filharmoniky velmi náročný a pestrý – začnou jej doma v Pardubicích sérií tří zahajovacích koncertů s Pavlem Šporclem a završí jej v pátek 17. září na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově. V Zámecké jízdárně pod taktovkou Jana Kučery doprovodí Adama Plachetku a jeho hosty. Na programu operního galakoncertu u příležitosti 230. výročí úmrtí hudebního velikána Wolfganga Amadea Mozarta jsou jeho nejslavnější operní předehry, árie, duety a tercety. (AŽ) Foto: KFP

Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice