Možné řešení pro odpady

Region - 15. 09. 2021
Možné řešení pro odpady

PARDUBICKO - Pardubický kraj vnímá problematiku nakládání s odpady jako jedno z hlavních témat v oblasti životního prostředí. Mimo jiné i v návaznosti na novou legislativu proto inicioval pracovní setkání zástupců samospráv, společností zabývajících se svozem a nakládáním s odpady i zástupců firem, které připravují projekty v oblasti energetického využití odpadů s dopadem právě do území Pardubického kraje.

 

„Nově schválená legislativa nám stanovila časový rámec, na jehož konci má být zamezení skládkování využitelných odpadů. Bude to stav, na který je potřeba se dobře připravit. Právě proto jsme se rozhodli toto diskuzní fórum uspořádat, aby se účastníci mohli seznámit s aktuálními možnostmi, které se nám nabízí například v souvislosti s přípravou rozvoje zařízení firem SAKO Brno, CEMEX Czech Republic v Prachovicích, nebo s výhledem na vznik takového zařízení ve společnosti Elektrárny Opatovice,“ vysvětlil radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.

 

Celá problematika mimo jiné úzce souvisí i s odklonem producentů energií od spalování fosilních paliv. Ze statistik také vyplývá, že kapacity pro další využití komunálního odpadu jsou v rámci ČR aktuálně nedostatečné. A právě energetické využití části komunálních odpadů se jeví jako jedna z možností efektivního řešení tohoto problému.

 

„Otázka nakládání s odpady v sobě neukrývá jen problematiku jejich využití energetického či jiného. Jde také o přepravu a vůbec logistiku celkově. Zde se totiž podle mého názoru otevírají možnosti pro efektivní meziobecní spolupráci, o které se hodně mluví.  Naším cílem je tedy vytvořit prostor pro širší debatu, pravidelně ji iniciovat a koordinovat tak informovanost na území Pardubického kraje,“ poznamenal radní Miroslav Krčil. (DeP) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury