Dobově i trendově

Město Pardubice - 21. 09. 2021
Dobově i trendově

PARDUBICE - Moderní gastronomie a pernštejnská kuchyně se v sobotu 25. září potkají na zámku. Nádvoří bude hostit první ročník Pernštejnského hodování. Food festival pořádá v rámci akcí k výročí 500 let renesance ve východních Čechách Východočeské muzeum. Začíná v 10 hodin a vstup je zdarma.

 

„Přijďte ochutnat jak špičkové výtvory současných kuchařů, tak ověřte jejich um v přípravě jídla, které se podávalo u pernštejnského dvora a v době renesance,“ zve vedoucí oddělení služeb muzea Matěj Bekera. Prodejci uvaří, usmaží i upečou dobroty jak podle dobových receptů, tak podle současných trendů. „Na své si přijdou milovníci masa, sladkých dezertů i vegetariánské kuchyně, okusit můžete regionální speciality i cizokrajná jídla. Však to byli Pernštejnové, kdo do Čech i do Vídně přinesli chuť Středomoří a propagovali recepty italské a španělské kuchyně,“ připomíná Bekera.

 

Na akci tak návštěvníci poznají nejen historické pokrmy, ale i možná pro ně dosud netušené formy propojení Evropy v renesanci a některé z receptů si budou moci odnést domů. Morávek řeznictví připraví vepřové koleno na černém pivu, Kunětická zmrzka přiveze zmrzlinu s švestkovými povidly, medovou s kousky medového perníku a makovou s višněmi. Hostinec U Hubálků z Kostelce nad Orlicí nabídne tříchodové menu přizpůsobené pánům z Pernštejna, paštiku z husích jatýrek, cibulovou marmeládu, ovocné džemy a povidla. Pernštejnský bochník přiveze zase mlékárna Juliana.

 

Zámecký areál s valy nabídne ideální odpočinkové prostředí pro pikniky, posezení na nádvoří – ať už milovníci dobrého jídla zavítají na zážitkový oběd či odpolední svačinu. (skp) Reprofoto: VČM

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií