Konference v Domě hudby

Region - 05. 10. 2021
Konference v Domě hudby

PARDUBICE - V Sukově síni Domu hudby se v pondělí a úterý koná 20. ročník konference INMED, kterou pořádá společnost Stapro ve spolupráci s Univerzitou Pardubice. Účastníci konference mají na programu debatu o kybernetické bezpečnosti a systémech ve zdravotnictví, online službách pro pacienta či o právních aspektech poskytování zdravotní péče.

 

Hejtman Martin Netolický vystoupil v roli přednášejícího s tématem „Pardubický kraj v roli vlastníka a investora ve zdravotnictví.“

 

Pardubický kraj je jediným a klíčovým hráčem v oblasti akutní lůžkové péče v regionu, což nás odlišuje od dalších regionů, kde tuto roli plní soukromé subjekty. V našem kraji zůstane akutní zdravotní péče ve veřejných rukách, ale samozřejmě se nebráníme spolupráci se soukromými subjekty v oblastech, které mají smysl jak pro naše nemocnice, tak pro samotného pacienta,“ řekl hejtman Martin Netolický, který hovořil také o aktuálních zkušenostech kraje z období zvládání koronavirové pandemie a očkování. „Oproti krajům, kde fungují státem přímo řízené fakultní či vojenské nemocnice, tak v našem regionu bylo vše na našich nemocnicích akutní péče, následné péče a na pracovnících krajského úřadu. Proto je do budoucna nutné se zaměřit na roli státu, krajských hygienických stanic a regionů. Není možné, abychom do budoucna postupovali každý kraj jiným způsobem,“ uvedl hejtman Netolický.

 

Ten účastníky konference seznámil také s významnými krajskými investicemi v oblasti zdravotnictví. Těm vévodí rozestavěný centrální urgentní příjem v Pardubické nemocnici za 1,9 miliardy korun, který by měl být dokončen na konci roku 2023. „Jedná se o největší stavbu v oblasti zdravotnictví v celé České republice. Příprava trvala velice dlouho, protože bylo nutné sladit finanční možnosti kraje a často nereálné představy jednotlivých aktérů v rámci projednávání. Nakonec se nám po složitých jednáních podařilo najít kompromis a stavba byla v květnu letošního roku zahájena,“ sdělil hejtman, který odprezentoval také stavbu centrálního příjmu v Orlickoústecké nemocnici za 500 milionů korun, dokončený pavilon psychiatrie v Pardubické nemocnici či stavbu nové budovy Nemocnice následné péče v Moravské Třebové za 288 milionů korun.

 

Hejtman se v rámci své prezentace vyjádřil také k projektům v rámci programu REACT-EU, ze kterého Pardubický kraj získal prostředky na oba centrální urgentní příjmy či na projekty v Chrudimské, Litomyšlské a Svitavské nemocnici. „I přesto, že patříme mezi úspěšné kraje, tak považuji časovou klikací soutěž za velmi nedůstojnou, protože pod rouškou transparentnosti je vytvářena zcela umělá konkurence mezi poskytovateli zdravotní péče v České republice. Pardubická nemocnice totiž není konkurencí pro nemocnici v Českých Budějovicích nebo například v Chebu. Bohužel jsme šli touto cestou, která však jednoznačně není z pohledu celého zdravotnického systému správná,“ řekl Martin Netolický.

 

Pondělní dopolední program konference byl zaměřen na krajské zdravotnictví. Kromě hejtmana Martina Netolického vystoupili také vedoucí oddělení informatiky Kraje Vysočina Petr Pavlinec či ředitel odboru IT a elektronizace zdravotnictví na Ministerstvu zdravotnictví ČR Martin Zeman.  Odpolední program se týkal úhrad zdravotní péče, a proto na konferenci vystoupila mimo jiné náměstkyně ministra zdravotnictví pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová, či tématu právních aspektů poskytování zdravotních služeb. Úterní program bude ve znamení workshopů na témata: „Aktuální úkoly managementu týkající se covid situace a cz-drg“ a „Online služby zaměřené na pacienta v praxi.“ (DoB) Foto: Pk (ze stavby centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici)

 

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života