SPOLU i na Pardubicku vítězem

Region - 10. 10. 2021
SPOLU i na Pardubicku vítězem

PARDUBICKO – 67,89 procent oprávněných voličů přišlo v pátek a v sobotu do volebních místností v Pardubickém kraji, aby svou účastí spolurozhodli o novém složení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Výsledky voleb v regionu i tentokrát v podstatě kopírují čísla dosažená v celé republice.

 

První pozici v Pardubickém kraji získala koalice SPOLU, pro niž hlasovalo 28,52 % voličů. Hnutí ANO získalo 26,84 % hlasů. Na třetím místě skončila koalice Pirátů a STAN se 14,09 % hlasů a jako čtvrtá SPD s 9,36 %. Všechny výše jmenované subjekty budou mít své zástupce v Poslanecké sněmovně, i když z důvodu kroužkování voličů nebudou mít tentokrát přímé zastoupení Piráti. Preferenční hlasy upřednostnily v rámci dané koalice kandidáty Starostů a nezávislých (STAN).

 

Pořadí v kraji na dalších místech: ČSSD 5,05 %, Přísaha 4,95 %, KSČM 3,81 %, Trikolora Svobodní Soukromníci 2,87 %, Volný blok 1,57 %.

 

Vítězná koalice SPOLU bude mít na základě výsledků hlasování v Poslanecké sněmovně čtyři zástupce zvolené v Pardubickém kraji: Karla Haase a Pavla Svobodu z Pardubic, Davida Šimka ze Svitav a Marka Výborného z Heřmanova Městce. Za ANO v ní zasednou Jana Hanzlíková (Pardubice), David Kasal (Chrudim) a Martin Kolovratník (Pardubice). Koalice Piráti a STAN může vyslat do sněmovny dva reprezentanty, oba jsou z hnutí STAN: Tomáš Dubský (Vysočina) a Jiří Hájek (Pardubice). Poslancem SPD za Pardubický kraj bude Jaroslav Bašta s trvalým bydlištěm v Praze.

 

Sněmovního mandátu se po letošních volbách nedočkají ze stávajících poslanců například Jan Řehounek (ANO) či Mikuláš Ferjenčík (Piráti), byť kandidovali za úspěšné subjekty. Ve sněmovně končí Květa Matušovská (KSČM) a Jan Chvojka (ČSSD), jejichž strany se tentokrát z vůle voličů ocitly v poli poražených.

 

Výsledky ve vybraných obcích regionu přinášíme v separátní zprávě. Na tomto místě ještě uveďme, jak to dopadlo za okres Pardubice. Při volební účasti 68,12 % zvítězila koalice SPOLU s 30,01 %. Další pořadí s procenty získaných hlasů: ANO 26,45, PirSTAN 14,90, SPD 8,82, ČSSD 4,70, Přísaha 4,41, KSČM 3,42, TSS 3,23, Volný blok 1,35. (zr-ro) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ (Na snímku Lenka Sixtová, která volila na pardubické ZŠ Štefánikova)

Mohlo by vás zajímat:

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno