Zelená brána zůstane neomítnutá

Město Pardubice - 10. 10. 2021
Zelená brána zůstane neomítnutá

PARDUBICE - Obyvatelé města v pátek a v sobotu rozhodovali o tom, zda omítnout, nebo neomítnout historickou dominantu - Zelenou bránu. Rozhodovat mohli v místním referendu, které se konalo současně s volbami do Poslanecké sněmovny ve všech městských volebních místnostech. 

 

O výsledku referenda informoval v sobotu večer Radim Jelínek, vedoucí odboru Kancelář primátora Magistrátu města Pardubic.

 

Vyjádřit se mohlo  68 049 obyvatel Pardubic, v pátek a sobotu tak učinilo 32 964 voličů, což je 48,4 % ze všech voličů.  Z toho vyplývá, že referendum je platné. Vítězná varianta odpovědi je NE, tedy neomítání. Pro ni se rozhodlo 22 984 voličů, což je 72,5% z těch, kteří v referendu hlasovali a 33,7% ze všech oprávněných voličů. Varianta NE je tudíž závazná. Pro variantu ANO, tedy omítání, bylo 8 441 voličů, což je 26,6% těch, kteří hlasovali a 12,4% ze všech oprávněných voličů,“ uvedl Radim Jelínek.

 

Chtěl bych hlavně poděkovat všem občanům Pardubic, kteří využili svého práva a vyjádřili se v místním referendu. Zúčastnila se ho takřka polovina všech oprávněných voličů, tak velká účast ukazuje, že naše referendum mělo smysl. Jsem rád, že tak vysokému počtu lidí není lhostejné, jak bude vypadat jedna z dominant města v příštích desítkách a možná i stovkách let. Vůle 33 tisíc občanů zachování současné podoby je jasným vzkazem. Děkuji všem zastupitelům za podporu vypsání tohoto referenda a pracovníkům magistrátu za jeho přípravu včetně objektivní a vysvětlující kampaně. Povedlo se splnit podmínky pro platnost i závaznost referenda. Naším úkolem je teď tuto vůli občanů přetavit v rozhodnutí zastupitelstva a začít připravovat rekonstrukci Zelené brány tak, aby byla zachována její současná podoba,“ sdělil jeden z iniciátorů vypsání referenda zastupitel Jan Hrabal. (zr) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý