Památník Zámeček se otevírá

Město Pardubice - 25. 10. 2021
Památník Zámeček se otevírá

PARDUBICE – Za účasti významných hostů byl v pondělí odpoledne otevřen rekonstruovaný Památník Zámeček. Slavnostního aktu v prostorách Národní kulturní památky na místě bývalého popraviště českých vlastenců se zúčastnili pamětníci Antonín Burdych a Jarmila Doležalová – Šťulíková, diplomaté z Velké Británie, USA, Polska a Spolkové republiky Německo, současní i budoucí poslanci, představitelé Pardubického kraje a Statutárního města Pardubice i zástupci církví a mnoha dalších institucí a organizací. Pro širokou veřejnost bude místo s pohnutou historií, na niž nelze zapomenout, zpřístupněno od úterý 26. října.

 

„Památník Zámeček patří ke klíčovým místům historie českého národa,“ zdůraznil primátor Martin Charvát a vyjádřil přesvědčení, že bude sloužit především pro vzdělávání dětí a školní mládeže. Za v dnešní době zcela mimořádnou událost označil otevření nového památníku historik Vojtěch Kyncl. Náměstek pardubického primátora Jakub Rychtecký připomněl, že v minulosti byl areál na Zámečku oplocen a přístupný pouze několikrát do roka, zatímco nyní bude v provozu permanentně.

    

Expozice Památníku Zámeček nabízí nové a v mnoha případech také překvapivé historické souvislosti. A to díky unikátním písemným dokumentům nejen z českých, ale i německých či amerických archivů. Dále bude obsahovat úvodní krátký film zachycující přerod prvorepublikové atmosféry do nacistického teroru s unikátními dobovými obrazy z Pardubic, doklady administrativní preciznosti nacistického aparátu, předměty dochované z popraviště, audionahrávku deníku Jaroslava Charypara, který odvážel z popraviště mrtvé, fotografie přibližující ženevské konvence a krátké filmy se svědectvími přeživších či pamětníků. Část historických materiálů bude prezentována v tištěné formě, část pomocí dataprojektorů, LCD displejů a reproduktorů.

 

„V Památníku Zámeček jsou tak například poprvé zveřejněny nejen některé úřední dokumenty, ale také deníkové zápisy a rozhovory Adolfa Hitlera, Heinricha Himmlera, Josepha Goebbelse nebo Martina Bormanna,“ dodává autor ideového libreta Vojtěch Kyncl.

 

O provoz Památníku Zámeček se stará příspěvková organizace, která má nyní šest zaměstnanců. „Je nám ctí, že otevíráme jeden z mála nových památníků, který se věnuje neotřelou formou tragickým událostem druhé světové války. Formou, která se nesnaží „pouze“ vyprávět příběh, ale zachytí i dobový kontext a myšlenkové pochody, které událostem předcházely. Je úctyhodné, že se statutární město Pardubice rozhodlo revitalizovat toto historicky důležité a dlouho opomíjené místo,“ řekl k otevření ředitel Památníku Zámeček Viktor Janák s tím, že do konce tohoto roku, respektive do Vánoc, bude expozice přístupná návštěvníkům od úterý do neděle v odpoledních hodinách, dopoledne budou probíhat edukační programy pro školy a exkurze předem nahlášených skupin.

 

Kromě výstavby nové expozice byl také zrevitalizován prostor kolem pomníku, kde byly odstraněny keřové porosty. Tím došlo k odkrytí původního valu, před kterým byly v roce 1942 vykonávány popravy a který se po remodelaci stal významnou součástí památníku. Celkově pak bylo na pietním místě vysázeno 58 nových stromů. Dále pak byly vybudovány mlatové cesty pro pěší doplněné veřejným osvětlením a kamerovým systémem.

 

Památník Zámeček stojí na místě bývalé cvičné střelnice záložního policejního pluku Böhmen, kterou nacisté v létě roku 1942 proměnili na popraviště gestapa. Od 3. června do 9. července 1942 zde bylo popraveno 194 českých vlastenců, jejichž těla byla zpopelněna a popel vysypán do Labe.

 

Město do výstavby celého areálu včetně expozice investovalo 43,8 milionu korun, s pokrytím nákladů mu přitom pomáhají dotace Evropské unie a příspěvek státního rozpočtu. Částka, kterou město na tento projekt vyčerpá, přesahuje výši 21 milionů korun.  (ro, zr) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ    

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií