Jedinečná příležitost

Město Pardubice - 03. 11. 2021
Jedinečná příležitost

PARDUBICE - Zastupitelé města se připojili k celorepublikové akci Milostivé léto a prostřednictvím městských a příspěvkových organizací aktivně vyzývají k uhrazení původního dluhu bez navýšené částky o poplatky a úroky. Jedná se o velkou šanci pro mnoho lidí v dluhových pastech.

 

Lidé, kterým se podařilo spadnout do exekucí kvůli dluhům u státních institucí, mají jedinečnou šanci se z toho vymanit v průběhu od 28. října 2021 do 28. ledna 2022 a znovu začít normální život. Pokud v této lhůtě dlužník zaplatí celou jistinu dluhu, tedy původní dluh a 908 korun exekutorovi za zastavení exekuce, čeká ho nový životní restart. Úroky, penále a další příslušenství stát odpouští, exekuce se zastaví.

 

„Jsem rád, že jak rada města, tak zastupitelstvo podpořili moji iniciativu, aby magistrát, úřady městských obvodů i městské akciové společnosti a příspěvkové organizace informovali svoje dlužníky o možnosti zaplacení vymáhaného dluhu bez toho, aniž by platili úroky a poplatky z prodlení. Městské komunikační kanály jsou pro mnohé jediná možnost, kde získají informace,“ komentuje aktivitu města v propagaci Milostivého léta člen Rady města Pardubice a zastupitel Vít Ulrych.

 

„Milostivé léto vnímáme jako příležitost pro mnoho lidí, jak se vymanit z dluhové pasti. Máme mnoho klientů, kteří se potýkají s dluhy, kdy jim z původní pohledávky, například za nezaplacení jízdného v MHD nebo poplatku za popelnice v řádu stokorun, vyšplhá dluh na desítky tisíc korun,“ uvedla vedoucí odboru sociálních věcí pardubického magistrátu Iva Bartošová. „Problémem ale může být, že tito lidé nebudou mít ani na zaplacení jistiny a poplatku exekutorovi a mají navíc i další dluhy, které milostivé léto neřeší. I tak se budeme snažit našim klientům pomoct minimálně v tom, že je budeme vést k aktivnímu přístupu v řešení dluhů a využití této příležitosti,“ dodala Bartošová a uvádí jeden z posledních případů, který má na stole, kdy dlužník dostal pokutu za jízdu „na černo“ ve výši 800 korun. Pokud dluh uhradí a spolu s poplatkem 908 korun za zastavení exekuce, bude mu odpuštěna celková exekuce ve výši 18 000 korun.

 

Milostivé léto se vztahuje na ty, co mají dluh u veřejnoprávních institucí, třeba u zdravotních pojišťoven, nemocnic, u dopravního podniku nebo třeba za nájem u obce. Toto tříměsíční období může být výhodné pro obě strany. Jak pro zodpovědné dlužníky, kteří mají reálný zájem na tom své dluhy splatit a exekuce se zbavit, ale drahým problémem je pro ně často právě příslušenství, které mnohdy činí až několikanásobek původního dluhu, tak pro města a obce a další věřitele. Ti mají navíc šanci na to, že bude původní dluh splacen a dostanou zpět své dlužné peníze, což by se u řady dlužníků za standardní situace nikdy nestalo.

 

Pokud bude mít dlužník zájem tuto šanci využít, nechť se obrátí na svého exekutora. (atu) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý