Za magií skla

Kultura - 11. 11. 2021
Za magií skla

PARDUBICE - Imaginární město, které vtáhne návštěvníky do působivé hry světla a skla a plně zaměstná jejich fantazii. Tak působí expozice S.K.L.E.M. – Svět Krásy, Lehkosti, Elegance, Magie podle Iva Křena. Její kurátor, jehož jméno se otisklo i v názvu expozice, se bohužel nedožil vernisáže ani ocenění, které získala na prestižní soutěži Gloria Musealis.

 

Jeho nástupce, kurátor Jan Ivanega, si ale už stihnul řadu skleněných artefaktů zamilovat. Na komentované prohlídce návštěvníky seznámí se svými oblíbenými díly. ýchodočeské muzeum v Pardubicích ji pořádá v sobotu 13. prosince od 14 hodin.

 

„Instalace S.K.L.E.M. představuje pozoruhodný výběr ze světově uznávané české ateliérové sklářské tvorby a designu. Vystavené exponáty se řadí ke světové špičce sklářské tvorby a představují kolekci mezinárodního významu. Nevšední estetický a emotivní zážitek násobí prostředí zrekonstruovaných sálů jižního křídla zámeckého paláce,“ nešetří chválou Jan Ivanega, historik umění a vedoucí historického oddělení muzea. „Návštěvníky pohltí magická krása skla v záři světel a pokud nám bude počasí přát, tak i slunečních paprsků,“ slibuje.

 

Architektonické pojetí expozice zpracovaly architekty Regina Loukotová a Klára Doleželová ze studia GEM architects. Společně s kurátorem Ivo Křenem vytvořili koncept města, kde návštěvníky obklopí stíny, odlesky, záře i paprsky, čistá bílá až tmavě šedá barva pozadí i neony, odrazy v kalužích, osvícené nebe živé metropole. V soutěži Gloria musaealis expozice uspěla v konkurenci 40 dalších a obsadila senzační druhé místo.

 

Vstup na prohlídku stojí 50 korun a vstupenky jsou ke koupi v muzejní pokladně v Labské bráně zámku. (skp) Foto: VČM

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková