Prim hraje zdravotnictví

Region - 16. 11. 2021
Prim hraje zdravotnictví

PARDUBICE - Krajské zastupitelstvo bude na svém prosincovém jednání debatovat o návrhu rozpočtu na rok 2022, který již schválili krajští radní. Předpoklad daňových příjmů přesahuje 4,3 miliardy korun. Rozpočet může být navíc již v únoru posílen o zapojení zvýšeného inkasa daní z letošního roku.

 

„Do letošního roku jsme šli zcela mimořádně v rozpočtovém provizoriu vzhledem k okolnostem spojeným se schvalováním zrušení superhrubé mzdy. Rozpočet na rok 2022 je již řešen ve standardním režimu s několikaměsíční přípravou. V rámci inkasa sdílených daní navrhujeme částku 4,3 miliardy korun, což znamená, že se dostáváme na skutečnost posledního předkoronavirového roku, tedy roku 2019,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Navíc lze očekávat, že bychom mohli již v únoru zapojit částku přibližně 400 milionů korun ze zvýšeného výběru inkasa, což je důsledek našeho konzervativního nastavení rozpočtu, kdy se nedržíme predikce ministerstva financí. Tento postup se nám již mnohokrát osvědčil, a to nejen pro rok 2020 či 2021,“ uvedl Netolický. 

 

Ten také připomněl, že kraj v průběhu roku pracuje s jednotlivými investicemi dle aktuálních potřeb, připravenosti či výzev evropských fondů. „Nedržíme se ročního plánu a nemáme až na výjimky pořadí u jednotlivých investic. Abychom byli schopni v průběhu roku pružně reagovat, máme vytvořené rezervy, které můžeme využít na financování či spolufinancování,“ vysvětlil hejtman.

 

Nedílnou součástí krajského rozpočtu je investiční stránka. Stejně jako v předchozích letech do ní kraj zapojuje vnější zdroje. „V tuto chvíli máme zpracován investiční či projektový záměr u staveb v celkové hodnotě 6,7 miliardy korun. Většinou se u těchto staveb jedná o záměry, které chceme uplatnit v jednotlivých výzvách evropských fondů. K tomu máme dnes ve fázi realizace 25 staveb za 3,9 miliardy korun,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek, do jehož gesce spadá kromě investic také kultura. „O dva miliony korun navyšujeme dotace na podporu památkové péče a u dalších dotací se chceme postupnými kroky vracet na úroveň roku 2019,“ řekl Línek, který také připomněl, že návrh rozpočtu počítá s částkou 3,2 milionu korun na rekonstrukci fasády budovy, ve které sídlí Regionální muzeum v Chrudimi, které je krajskou příspěvkovou organizací.

 

Valná většina stávajících investic kraje pochází z oblasti zdravotnictví. „Jednoznačný prim hraje stavba centrálního příjmu v Pardubické nemocnici, dokončení centrálního příjmu v Orlickoústecké nemocnici a nová budova Nemocnice následné péče v Moravské Třebové,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková. „V rámci dotační politiky do zdravotnictví pokračujeme v podpoře lékařů připravujících se na poskytování zdravotní péče v oborech všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost, kde máme na jednoho žadatele připravenou částku 80 tisíc korun a ve znevýhodněných regionech až 100 tisíc korun. Nově jsme zavedli dotace na pořízení automatických externích defibrilátorů pro města a obce,“ doplnila náměstkyně Matoušková, která se chce zaměřit také na zlepšování kvality v oblasti následné, rehabilitační a léčebné péče, do níž poputuje pět miliónů korun.

 

Také v oblasti dopravy čeká kraj mnoho výzev. „V polovině roku jsme měli v běhu projekty za 700 milionů korun a další připravujeme. Změnou bude pololetí příštího roku, kdy v kraji začnou jezdit noví autobusoví dopravci, což nám oproti stávajícímu provizorium ušetří nemalé finanční prostředky. Co nás trápí, tak jsou prostředky na budování přivaděčů na D35, kde jsme nyní na dohadu jedné miliardy nad rámec uzavřeného memoranda. Budeme také jednat se státem o financích na opravu silnic poškozených při budování dálnice D35,“ sdělil náměstek hejtmana Michal Kortyš. „Ke schváleným prostředkům na opravy silnic bychom měli opět obdržet finance ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Navíc bychom chtěli zapojit na opravy silnic až 250 milionů korun ze zvýšeného inkasa daní,“ doplnil Kortyš. (DoB) Foto: Pk (Na snímku stavba centrálního příjmu v Orlickoústecké nemocnici)

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života