Pardubický Slavín se rozrůstá

Město Pardubice - 25. 11. 2021
Pardubický Slavín se rozrůstá

PARDUBICE - Pardubický Slavín, tedy soubor hrobů významných osobností, o které pečuje město, se rozroste. Zastupitelé Pardubic schválili zařazení dalších tří pietních míst mezi hroby v péči města. Pardubice zřídily institut hrobů v péči města před pěti lety. S nyní schválenými tak bude město pečovat již o jedenáct pietních míst, připomínajících památku významných pardubických občanů.

 

Ukazuje se, že zřízení institutu hrobu v péči města bylo velmi prozíravé. Začínali jsme se sedmi hroby, dnes je jich již jedenáct. Mnohé z nich by dnes již zřejmě neexistovaly, nebo by zanikly postupem let, neboť se o ně nemá kdo starat. Přitom jde o připomínku osobností významných leckdy nejen pro Pardubice, ale pro celou republiku. Toto je to nejmenší, co můžeme udělat pro to, aby nebyli zapomenuti,“ řekl primátor Martin Charvát. 

 

Hroby v péči města lze najít na Novém i Starém městském hřbitově, ale například také na hřbitově v Pardubičkách. Město již zajišťuje běžnou péči například o hroby svých bývalých starostů Leopolda Wernera či Václava Bubeníka, okresního hejtmana Hynka (Ignáce) Boukala, zakladatele známé Prokopky ing. Josefa Prokopa, nebo spisovatele Jaromíra Johna.

 

Nyní k nim nově přibudou hroby Václava Durycha a PhDr. Karla V. Seydlera na městských hřbitovech a válečný hrob Jiřího Hoška v Pardubičkách. Václav Durych (1863 -1897) se narodil v Turnově, během života působil v Kolíně, Hradci Králové a v Pardubicích. Po celý život se věnoval spisovatelské a novinářské činnosti, v Pardubicích byl vydavatelem a redaktorem časopisu Pernštýn. PhDr. Karel V. Seydler (1847 -1883) pocházel ze Žamberka a po promoci působil jako profesor dějepisu na vyšší městské reálné škole v Pardubicích. Stál u zrodu Literárního spolku a pardubického muzea, podílel se na činnosti pěveckého spolku Ludmila. Radiotechnik Jiří Hošek (1914-1945) byl pardubickým rodákem, padl 8. května 1945 při obraně vysílače v Liblicích. Jeho památku připomíná i pomník obětem 2. světové války nedaleko místa tragédie. (NaH) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres