Obvinění řidiče autobusu

Město Pardubice - 03. 12. 2021
Obvinění řidiče autobusu

PARDUBICE – Kriminalista v minulých dnech sdělil obvinění z těžkého ublížení na zdraví řidiči autobusu, který se v červnu loňského roku pravděpodobně nepřesvědčil pohledem do zrcátek o tom, že cestující ještě nevystoupili ven a zavřel dveře v okamžiku, kdy mezi nimi stála žena.

 

„Paní už nestihla prostor dveří opustit a její noha zůstala skřípnutá mezi gumovým těsněním. Bála se, aby se autobus nerozjel, což se naštěstí nestalo. Duchapřítomný řidič vše zaznamenal a dveře uvolnil. Paní ze sevření vyklouzla, ale dopadla na dolní končetinu tak, že skončila se zlomeninou v nemocnici,“ popisuje nešťastný případ tisková mluvčí krajské policie Eva Maturová.

 

Úraz ženu na několik měsíců omezil na běžném způsobu života, čímž na prvopočátku nešťastná náhoda a nešťastný pád cestující spadly do roviny podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. V případě soudem uznané viny může viník této nešťastné události dostat zákaz činnosti, nebo dvouleté vězení.

 

„Pády cestujících nejsou až tak neobvyklé. Od listopadu například hledáme svědky pádu cestující v autobusu v Chrudimi. Ta se neudržela a spadla v okamžiku, kdy na přechod na elektrokoloběžce dle řidiče doslova vlétla malá slečna a řidič prudce zabrzdil,“ informuje Eva Maturová.

„Ale pozor! Povinnosti v hromadné dopravě nemají jen řidiči, ale i samotní cestující. I malé dítě ví, že mezi dveře se nevstupuje ve chvíli, kdy signalizují otevření či zavření. Když se zavírají v okamžiku, kdy vystupující cestující mezi nimi stojí, pak je taková odpovědnost na řidiči. Kdy je na vině řidič a kdy cestující, to v případech rozdílných výpovědí naprosto jednoznačné není. Vždy rozhodují vteřiny a ke spravedlivému posouzení „nehodového“ děje přispějí hlavně svědci. Nebuďte lhostejní, nesnažte se dělat, že jste nic neviděli a zůstaňte na místě. Přijdete o svůj čas, nestihnete to, co jste plánovali, ale určitě pomůžete ke spravedlivému určení viníka,“ apeluje tisková mluvčí Policie ČR. (zr) Ilustrační foto: DPMP

Mohlo by vás zajímat:

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý

Pozor na sobotní omezení

Pozor na sobotní omezení

Pardubický vinařský maraton přinese rozsáhlé změny MHD