Hostem večerů Martin Kasík

Kultura - 05. 12. 2021
Hostem večerů Martin Kasík

PARDUBICE - Komorní filharmonie si k provedení prosincových koncertů přizvala klavíristu Martina Kasíka. Klasický koncertní program láká na díla hudebních velikánů, kterými jsou tentokrát Wolfgang Amadeus Mozart a Fryderyk Chopin.

 

Program první poloviny ovládne Mozart a orchestrální provedení jeho Symfonie č. 25 g moll K 183, kterou tento hudební génius složil ve svých sedmnácti letech a která také zní hned na úplném začátku filmu Amadeus režiséra Miloše Formana. Posluchači se mohou těšit na dramatickou hudbu plnou napětí, ve které nebude nouze o prudké změny dynamiky. I když toto dílo o čtyřech větách nabídne posluchačům i klidnější pasáž, symfonie postupně opět nabere na dramatičnosti a vygraduje velkým, emocionálně vypjatým finále.

 

Po přestávce přijde na řadu Chopinův Koncert pro klavír a orchestr č. 1 e moll op. 11 v provedení vynikajícího klavíristy Martina Kasíka. Tento klavírní koncert patří na pomyslnou špičku Chopinovy tvorby. Je známo, že jej složil velmi mlád, ve svých dvaceti letech a při premiéře ve varšavském Národním divadle v roce 1830 se Chopin osobně ujal provedení sólového partu.

 

Koncerty Mozart & Chopin se uskuteční pod taktovkou šéfdirigenta Stanislava Vavřínka v pondělí 6. prosince a ve středu 8. prosince vždy od 19 hod v Sukově síni Domu hudby. Vstupenky lze zakoupit online (web filharmonie kfpar.cz), v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky v Pardubicích nebo také přímo na místě. (AŽ) Foto: PLAY.cz

Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice