Pomohli zraněné labuti

Region - 06. 12. 2021
Pomohli zraněné labuti

BŘEHY - Fyzicky náročný zásah se uskutečnil na rybníku Černý Nadymač nedaleko obce na Přeloučsku. „Na linku Záchranné stanice Pasíčka byla nahlášena zraněná labuť. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o mladého jedince s krvácejícím zraněním pod křídlem,“ popsal začátek akce Josef Cach ze Záchranné stanice Pasíčka.

 

Mladá labuť se nacházela na vodní ploše, kterou však již pokrývala vrstva ledu. Pro vlastní odchyt tedy bylo zapotřebí se ke zvířeti dostat, čehož se zhostil pracovník Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje ze stanice Přelouč. Přes led k labuti „prodral“ a dostal ji k břehu. Pták měl krvácející ránu o délce přibližně deseti centimetrů.

 

„Musím pochválit zasahující hasiče, především statečného plavce, který se nemohl smířit s tím, že by měl tento největší pták v Česku větší výdrž než samotný hasič. Krásně labuť nasměřoval k břehu, kde jsem si ji už odchytil do sítě,“ upřesňuje Milan Oppa ze Záchranné stanice Pasíčka.

 

Od rybníku byla labuť převezena nejprve do veterinární ordinace na ošetření a poté do Záchranné stanice Pasíčka. „Po zhojení zranění bude navrácena zpět do volné přírody,“ ujistil Josef Cach.

 

„Jak ke zranění došlo, nevíme. Ale jsme moc rádi, že jsme mohli pomoci tomuto krásnému opeřenci,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

 

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje často pomáhá s odchyty zvířat, a to počínaje případy zamotaných mláďat čápů ve výšce, přes prověření lokality se zraněným zvířetem, až po odchyt labutí za použití motorového člunu. „Děkujeme!“ vzkazuje za pracovníky záchranné stanice Josef Cach. (zr) Foto: ZSP

Mohlo by vás zajímat:

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno