Testování dětí bude dostupnější

Region - 13. 12. 2021
Testování dětí bude dostupnější

 

PARDUBICKO - Koronavirová pandemie komplikuje výrazným způsobem školám pořádání zimních lyžařských kurzů. Pardubický kraj proto ve spolupráci s Nemocnicí Pardubického kraje připravuje systém, který by měl školám, rodičům, a především samotným dětem účast na lyžařském kurzu co nejvíce usnadnit. Jedná se o děti, které nejsou proto covidu-19 očkované a pro účast na kurzu potřebují negativní PCR test. K jeho provedení se budou mít možnost přihlásit ve speciálně vyčleněných termínech v rámci Nemocnice Pardubického kraje.

 

„Přestože nejsou lyžařské kurzy výslovně zakázané, pravidla pro jejich pořádání jsou natolik složitá, že řada škol zvažuje, že kurzy v letošním roce konat vůbec nebude. Jedná se především o povinné PCR testování u dětí ve věku od 12 do 18 let, které nejsou proti koronaviru očkované. Proto chceme maximálním způsobem školám, rodičům a samotným dětem vyjít vstříc tak, abychom uskutečnění lyžařských kurzů usnadnili,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

 

„S generálním ředitelem Nemocnice Pardubického kraje Tomášem Gottvaldem jsme se domluvili, že budeme pracovat na vyčlenění kapacit v průběhu víkendů tak, aby je mohly využít právě děti, které budou odjíždět na týden na lyžařský kurz. V tuto chvíli totiž platí, že pro vzdělávací nebo zájmovou činnost je PCR test pro děti ve věku od 12 do 18 let platný sedm dní. Problémem však nadále zůstává třídenní platnost testu pro stravovací služby a využívání lanovek a vleků. Osobně jsem přesvědčen, že speciálně pro lyžařské kurzy by měla být platnost testu nastavena plošně na sedm dní. Neměli bychom dětem klást další překážky pro utváření sociálních kontaktů a rozvoji sportovních aktivit,“ řekl Netolický.

 

Podle radního pro oblast školství Josefa Kozla je nutné, aby nebyly školákům házeny klacky pod nohy, ale spíše aby se hledalo řešení, jak lyžařské kurzy umožnit. „Testování neočkovaných dětí před odjezdem na lyžařský kurz rozumím, ale nedovedu si reálně představit, jak v průběhu kurzu celá skupina hledá testovací kapacity v horách tak, aby bylo možné všechny účastníky přetestovat a pokračovat v kurzu. Ministerstva zdravotnictví a školství by měla nastavit taková pravidla, která nebudou pro pořádání kurzů logistickou a finanční zátěží. Jednou z možností je z mého pohledu přetestování dětí v průběhu kurzu antigenními testy za přítomnosti pověřeného zdravotníka, který na těchto kurzech bývá,“ řekl radní Josef Kozel. (DoB) Ilustrační foto: ZŠ Pečky (internet)

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury