Aspoň něco nepodraží…

Město Pardubice - 16. 12. 2021
Aspoň něco nepodraží…

PARDUBICE - Obyvatelé krajského města zaplatí v příštím roce za likvidaci odpadů 650 korun, tedy stejně jako v roce letošním. Uhradí tak zhruba 61 procent z celkových nákladů na odpadové hospodářství města. To bude každého poplatníka v oblasti odpadového hospodářství dotovat 414 korunami.

 

„Podle výhledu finanční náročnosti odpadového hospodářství na rok 2022 přijde v příštím roce likvidace odpadů a s tím související činnosti na téměř 93 milionů korun. Od obyvatel bychom měli na poplatku vybrat téměř 57 milionů, zbývajících zhruba 36 milionů zaplatí město,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal. Stejně jako v předchozích dvou letech bude i v roce 2022 termín splatnosti poplatku posunut kvůli covidu-19 na konec června.

 

Náklady na likvidaci odpadů ve městě rok od roku rostou. V roce 2020, kdy město po čtrnácti letech zvýšilo poplatek, přišla likvidace za rok na více než 73 milionů korun, o rok později už na 77 milionů korun. Na základě zkušeností z minulých let město předpokládá, že v roce 2022 dosáhnou celkové náklady na odpadové hospodářství více než 92,82 milionů korun, což představuje 1064 korun na jednoho poplatníka. Jen svoz komunálního odpadu přijde na více než 44 milionů korun za rok, dalších 22 milionů separovaný sběr a 15,8 milionu provoz separačních dvorů.

 

Na financování těchto nákladů se v Pardubicích podílí 87 204 poplatníků, od platby místního poplatku jsou osvobozeny například děti do šesti let, osoby v ústavech sociální péče, v domovech důchodců, poplatek se neplatí ani za rekreační objekt nebo neobydlený dům na území města, pokud je ve vlastnictví občana z Pardubic apod. Nově se podle nového zákona o odpadech se poplatek „za popelnice“ týká i cizinců s jiným než trvalým pobytem na území města Pardubic. (NaH) Ilustrační foto: FRANTIŠEK VLČEK

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres