„Béčko“ chce být výš

fotbal - 20. 12. 2021
„Béčko“ chce být výš

PARDUBICE – Rezervě prvoligových Pardubic patří po podzimní části třetí nejvyšší fotbalové soutěže v 16členné tabulce 9. místo. V patnácti zápasech pardubické béčko sedmkrát vyhrálo a osmkrát odešlo poražené a jako jediný tým z celého pelotonu neremizovalo. Při skóre 29:32 nasbírali svěřenci trenéra Řezníčka 21 bodů. A právě Kamil Řezníček pro náš týdeník podzimní část ČFL z pohledu FK Pardubice B zhodnotil formou rozhovoru:

 

Jak jste spokojen s umístěním v polovině sezony?
Spíše než s umístěním v tabulce jsem celkem spokojen s bodovým ziskem, neboť před sezonou jsem si říkal, že uhrát 20 bodů by bylo slušné a nám se jich podařilo získat 21, ale sami víme, že v momentě, kdy jsme se sešli v dobré sestavě, tak jsme neměli problém a zápasy i se silnými soupeři jsme herně i bodově zvládali. Když jsme ale sestavu doslova lepili, tak to bohužel nebylo ono. Umístění je trochu zavádějící, neboť tabulka ČFL je velice vyrovnaná a bodové rozdíly mezi týmy jsou minimální. Při troše štěstí jsme mohli být v tabulce i výše, to mne trochu mrzí. Na druhou stranu jsem rád, že jsme se pohybovali spíše v horní polovině tabulky a získali jsme i určitý odstup od týmu ve spodku tabulky.

 

Máte sedm výher a osm proher, jako jediný tým soutěže žádnou remízu, co na to říkáte?
To je prostě fakt a takto se to po podzimních zápasech vykrystalizovalo. Na hřiště jsme šli vždy s tím, že chceme vyhrát a nad ničím jsme nespekulovali. Zápasy byly většinou otevřené a padalo i dost branek. Aspoň byly naše zápasy pro diváky atraktivní.

 

I skóre máte hodně zajímavé (29:32), na vstřelené branky jste druzí, na inkasované nejhorší společně s béčkem Teplic. Čemu to přisuzujete?
Počet vstřelených branek je poměrně slušný, avšak je třeba říct, že v zápasech jsme si vytvářeli dostatek brankových příležitostí a branek mohlo být i více. Na druhou stranu počet inkasovaných gólů mne vůbec netěší a na této bilanci je třeba zapracovat a čemu přisuzuji tuto bilanci? Vzhledem k velké a časté rotaci hráčů se nemohla sestava stabilizovat a neměli jsme možnost vytvořit určitou kostru týmu, Nastupovali jsme pokaždé v jiném složení a při tomto je složité, aby si hráči na sebe zvykli a sehráli se. Toto se nejvíce projevovalo v defenzivní činnosti týmu, z toho pramení i počet obdržených branek, i když dost často jsme inkasovali po individuálních chybách jednotlivců, což však přisuzuji mládí a nezkušenosti našich hráčů.  

 

Ještě jedna věc ze statistik, v tabulce zápasů doma jste po podzimu čtvrtí, naopak v tabulce venkovních zápasů čtvrtí od konce.Tato statistika vychází z faktu, že na domácí zápasy se nám většinou podařilo sestavit o trochu silnější mužstvo, neboť jsme většinou hráli po našem A týmu a často nás posílil i nevytížení hráči z ligy. Venkovní zápasy buď kolidovaly, nebo jsme hráli dříve a naše sestava už nebyla mnohdy tak silná. Přesto bych si představoval, že jsme mohli z venkovních zápasů přivést o několik bodů více, neboť jsme nebyli těchto zápasech fotbalově horší, ale mohli jsme tyto zápasy lépe zvládnout takticky.

 

Jak jste byl spokojen s herním projevem týmu v rámci podzimní části?
Náš herní projev nebyl celkově špatný, jak jsem již uvedl, rozdíl byl v tom, jak se nám podařilo poskládat mužstvo, když jsme měli k dispozici dostatek hráčů ze širšího kádru A týmu, tak herní projev byl samozřejmě lepší a když jsme měli problém se složením sestavy, už to nebylo takové, i když, že bychom vyloženě někde herně propadli to ne. Spíše se projevila nezkušenost a z tohoto pramenili individuální chyby jednotlivců. V tomto věku občas hráči zachybují nebo se objeví herní nedokonalost, ale tyto chyby se nesmí často opakovat, protože poté to má vliv na celkový výsledek.

 

V České fotbalové lize hrajete třetí sezonu, ale ani jeden z předchozích ročníků nebyl kvůli Covidu dohrán. Věříte, že do třetice konečně dohrajete soutěž do konce?
Já doufám, že se soutěž dohraje, ale v dnešní době to nemůže nikdo říct na sto procent. Už jen to, že předchozí dva ročníky a zejména ten poslední byli předčasně ukončeny, tak mělo obrovský vliv na herní vývoj a pohodu mladých hráčů. Absence mistrovských zápasů a herní praxe se na nich projevila, přestože kvalitně trénovali, ostré zápasy jim žádný trénink nenahradí a trvalo docela dlouho, než se s touto situací vyrovnali a dostali do normálního režimu. Pro mladé kluky je nejdůležitější, aby pravidelně hráli a získávali tak potřebné zkušenosti.

 

Jak hodnotíte kvalitu ČFL?
ČFL je těžká a kvalitní soutěž, hodně soubojová, ale přesto má velice slušnou fotbalovou úroveň, kde v tradičních týmech nastupuje hodně hráčů s ligovými zkušenostmi a rovněž v juniorkách se objevovalo mnoho jmen z nejvyšší soutěže. Pro přechod z dorostenecké kategorie na mužský fotbal to není vůbec jednoduchá soutěž, ale jestliže hráč má kvalitu a ambice hrát na nejvyšší úrovni, muže se v ČFL ukázat a přesvědčit o svých kvalitách.

 

Nejvíce gólů na podzim vstřelil David Huf celkem šest, ačkoliv nastoupil jen sedmkrát. Byl podle vás v zápasech rozdílovým hráčem? Nejvíce minut odehrál Petr Kurka. Kdo ještě byl stěžejním článkem sestavy?
David Huf byl pro nás velice důležitým hráčem, když nastoupil, tak byl pro soupeřovu obranu vždy nebezpečný, v závěru podzimu si již plnil povinnosti v A týmu a nám jeho gólová bilance chyběla. Bohužel jsme nenašli hráče, který by jeho roli převzal. Vzhledem k velké rotaci hráčů nelze přesně určit stěžejní články sestavy, neboť jsme logicky nemohli sestavu stabilizovat a pokaždé jsme nastupovali v jiném složení. Celkově však kluci podávali solidní výkony.

 

Celkově za vás na podzim nastoupilo 32 hráčů, z toho hned pět gólmanů, což je na 15 kol poměrně vysoké číslo.
Máme to nastavené tak, že v A týmu je širší kádr a hráči, kteří nenastupují v lize získávají v ČFL herní praxi a potřebnou minutáž, nebo se hráči po zranění potřebovali rozehrát a připravit se pro nejvyšší soutěž. Tým doplňují kmenoví hráči B týmu a v závěru nám pomohli dorostenci.

 

Váš tým je samozřejmě závislý na hráčích ze širšího kádru A mužstva. Jak vlastně fungovala spolupráce?
Spolupráce mezi oběma dospělými týmy funguje bez problémů, s trenéry jsme v pravidelném kontaktu a řešíme společně věci v týdenní tréninkovém cyklu a hodnotíme si odehrané utkání. Trenéři mají od nás zpětnou vazbu o hráčích, kteří za nás v zápase nastoupí nebo se s námi účastní tréninkových jednotek. Rovněž hráče z kádru A týmu musím pochválit, neboť k zápasům přistupovali vždy zodpovědně a byli v utkáních platnými posilami a to včetně těch nejzkušenějších Jeřábka, Černého, Šejvla, Matějky a Boháče, od kterých se naši mladí hráči můžou hodně naučit.

 

Někdy se sešly zápasy obou týmů ve stejném termínu, béčko potom muselo nastoupit v okleštěné sestavě. Jak jste tyto zápasy zvládli?
Bohužel se tento fakt docela výrazně projevil, neboť když nebyla kolize s A týmem, nebo jako v závěru velká marodka, tak jsme měli zajímavou sestavu a zápasy jsme herně i výsledkově zvládali, když byl problém se složením sestavy, už to takové nebylo, i když třeba herně zápasy byly vyrovnané, buď jsme soupeři dovolili jít do laciného vedení, zejména na začátku utkání, nebo jsme vyrobili individuální chybu, za kterou nás soupeř hned potrestal, což nás stálo některé body a v konečném výsledku i lepší postavení v tabulce. Mrzí domácí ztráta s Přepeřemi a venkovní zápas v Liberci, který jsme nezvládli v zakončení, kdy jsme dostali lekci z produktivity a rovněž domácí porážka od Mladé Boleslavi.

 

Jaké zápasy byly naopak nejpovedenější?
Mezi naše lepší zápasy patří výhry s Brozany, Hradcem Králové, Chlumcem nad Cidlinou a v Ústí nad Orlicí. Nejlepší zápas na podzim byla naše domácí výhra s Velvary, kdy jsme měli tento zápas od začátku pod kontrolou a jasně jsme zvítězili 5:0.

 

Co máte v plánu do zimní přípravy a jaké vyhlídky máte v tuto chvíli pro jarní část sezony?
V zimní přípravě nás čeká klasická náročná práce a pro zpestření několik přípravných duelů. Je třeba se poctivě připravit na jarní odvety, neboť ve vyrovnané tabulce ČFL ještě není nic rozhodnuté. Rádi bychom si chtěli naše postavení v tabulce minimálně udržet, případně ještě o něco vylepšit. Hlavním cílem je však udržet v klubu první ligu a pokusit se v tabulce dostat mimo boje o záchranu a od toho se vše odvíjí. Budeme nadále plnit roli a funkci rezervního týmu. Je předpoklad, že se do týmu budou postupně zapojovat dorostenci. (lo, saf)

Mohlo by vás zajímat:

Žádný tříbodový polštářek...

Žádný tříbodový polštářek...

Pardubičtí fotbalisté nakonec s budějovickým Dynamem pouze remizovali 1:1

Důležitá výhra na Hané

Důležitá výhra na Hané

Pardubičtí fotbalisté zabodovali v Olomouci

Tři červené a další prohra…

Tři červené a další prohra…

Pardubičtí fotbalisté doma padli s Baníkem

Zmar pod hradeckými lízátky

Zmar pod hradeckými lízátky

Pardubičtí fotbalisté v derby neuspěli, příliš pozdě začali být aktivní

Proti Plzni od začátku v deseti

Proti Plzni od začátku v deseti

Vývoj utkání s Viktorií výrazně ovlivnil Halinského faul, Pardubičtí však nakonec i křesali naději

Sedmiminutový hattrick Mojmíra Chytila

Sedmiminutový hattrick Mojmíra Chytila

Pardubičtí fotbalisté si odvážejí z pražského Edenu prohru 0:3