Součást inteligentního systému

Město Pardubice - 20. 12. 2021
Součást inteligentního systému

PARDUBICE – Ve městě jsou od minulého týdne zprovozněny nové informační tabule, jejichž cílem je navigovat řidiče na volná parkovací místa. Celkem deset tabulí, které jsou součástí inteligentního parkovacího systému a které čerpají data z nedávno zabudovaných parkovacích senzorů, řidiči naleznou v zónách placeného stání, konkrétně v ulicích Palackého a na 17. listopadu, u nábřeží Václava Havla a na Karlovině.

 

Jednotlivé dopravní tabule jsou označeny podle lokalit, ve kterých jsou umístěny a zobrazují údaje o obsazenosti parkovacích míst v dané ulici i jejím blízkém okolí. Řidiči tak díky nim nebudou ztrácet čas zbytečným hledáním volného stání. „Informační tabule, které nyní fungují ve zkušebním provozu, slouží k rychlé orientaci řidičů a usnadní jim rozhodování, zda má smysl v dané lokalitě hledat volné parkovací místo. V rámci inteligentního parkovacího systému se tak jedná o první viditelný výsledek dat, která město získává prostřednictvím čerstvě nainstalovaných parkovacích čidel. Další etapou, jež bude následovat a kterou plánujeme realizovat na jaře příštího roku, pak bude spuštění mobilní aplikace, která nabídne přehled parkovacích míst, a elektronický prodej parkovacích karet,“ informuje náměstek primátora Petr Kvaš s tím, že město do budoucna počítá také s instalací dalších osmi tabulí navigujících do podzemního parkoviště v Atriu Paláci a parkovacího domu v ulici Karla IV. 

 

Nové přírůstky má také sídliště Závodu míru, které je prozatím bez senzorů a kde na parkování nově dohlížejí celkem čtyři čtečky registračních značek. „Dvě čtečky byly instalovány u vjezdu na Závodu míru, dvě u výjezdu. Tato zařízení budou nyní snímat průjezd vozidel v reálném čase a zaznamenávat, kolik aut do zóny placeného stání vjíždí a kolik vyjíždí,“ informuje Michal Bróska ze společnosti, která dodala a nainstalovala parkovací čidla, kamery a informační tabule.

 

Budování inteligentního parkovacího systému odstartovalo kompletní obměnou parkovacích automatů, následovalo osazení parkovacích míst senzory a nedávné zprovoznění Dopravního informačního centra v areálu Dopravního podniku města Pardubic. Projekt, na který chtějí Pardubice čerpat dotace z Evropské unie, má být hotov v roce 2023. Na jeho konci bude parkovací systém zahrnující mobilní aplikaci navigující řidiče na volné parkovací místo a umožňující platby parkovného z vozu, elektronický systém vydávání a evidence rezidenčních karet a dispečerské rozhraní „hlídající“ funkčnost celého systému i to, zda na vyhrazených parkovacích místech neparkují vozy bez oprávnění. (iko) Foto: MmP

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý