Když ženy nesměly pít kávu

Kultura - 02. 01. 2022
Když ženy nesměly pít kávu

PARDUBICE – První letošní koncert v krajském městě opět obstará soubor Barocco sempre giovane. Zároveň jím zahájí svůj jarní abonentní cyklus. Stane se tak ve Společenském sálu pardubického zámku ve čtvrtek 6. ledna v 19 hodin s dirigentem a cembalistou Vojtěchem Spurným, sopranistkou Helenou Hozovou, tenoristou Ondřejem Holubem a basbarytonistou Romanem Hozou.

 

 

Úvodem zazní Suita B dur „Les Nations“ Georga Phillippa Telemanna, jakási procházka hudební kulturou evropských národů 18. století. Vojtěch Spurný se představí jako brilantní sólista v Koncertu pro cembalo a smyčce Pietra Domenicao Paradiese. Vrcholem večera bude úsměvné dílo Johanna Sebastiana Bacha. „Kantáta o kávě“ poněkud vybočuje z jeho převážně duchovně zaměřené tvorby. Kuriozitou je, že Bacha k jejímu napsání inspiroval protest proti tomu, že se Sasko pokoušelo vyhlásit zákaz pití kávy ženami.

 

 

Další koncerty jarního cyklu abonentních koncertů Barocco sempre giovane se uskuteční 10. února, 12. května a 9. června. Předplatné a prodej vstupenek v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky, v síti a na webu Ticketportal a v místě konání koncertu. (zr) Foto: BSG (Na snímcích sólisté čtvrtečního koncertu)

Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice