Co jinde nezažijete

Město Pardubice - 12. 01. 2022
Co jinde nezažijete

PARDUBICE - Od 14. ledna do 14. února se hala Turistického informačního centra na náměstí Republiky částečně promění v ptačí říši. „Prostřednictvím umělecké instalace kolumbijských umělců Sergio Mantilly a Miguela Chaparra poodhalíme tajemství kolumbijské biodiverzity,“ láká jedna z organizátorek Andrea Pavlíková.

 

Barvy, charakter, detaily a chování ptáků přiblíží aplikace ARTIVIVE, kterou si návštěvník výstavy bezplatně stáhne do svého mobilního telefonu, naskenuje obraz a ten už ho zavede přímo mezi opeřence.

 

Sergio Mantilla Soler a Miguel Chaparro Alvis se věnují mimo jiné audiovizuální tvorbě a jejich společný projekt „UNIBIRDS“ kombinuje analogové a digitální technologie. Díky nim umělci představují ptáky v jejich přirozeném prostředí. Jejich cílem je upozornit na nutnost ochrany přírody a naši odpovědnost za klimatické změny. Instalace byla vytvořena zmíněnými umělci na základě rozsáhlého výzkumu ve spolupráci s Institutem Alexandra von Humboldta v Bogotě.

 

Jak dále říká Andrea Pavlíková: „Kolumbie se může pochlubit největší rozmanitostí ptačí říše na světě – v zemi se vyskytuje více jak 1 920 druhů ptáků. Díky zeměpisné poloze nabízí úžasnou biologickou rozmanitost a je zde k vidění i řada endemických, tedy nikde jinde se nevyskytujících i migrujících druhů ptactva.“

 

Netradiční výstavu pro pardubické návštěvníky připravilo informační středisko EU Europe Direct Pardubice ve spolupráci s Velvyslanectvím Kolumbijské republiky v Rakousku akreditovaným pro Chorvatsko, Slovinsko, Slovensko a Českou republiku a brněnským spolkem IBÉRICA.

 

Slavnostní zahájení výstavy se koná v úterý 18.1. od 17 hodin. Program se ponese v duchu kolumbijské kultury a latinsko-americké atmosféry. „Tentokrát si také rozhodně nezapomeňte svůj mobilní telefon, ať si užijete uměleckou instalaci naplno“, dodává Pavlíková. (zr) Foto: TIC Pardubice

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý