Návratnost za 12 let

Region - 18. 01. 2022
Návratnost za 12 let

PARDUBICKO - Pardubický kraj již potvrdil záměr výstavby fotovoltaických elektráren na budovách LDN Rybitví, Vysokomýtské nemocnice, Střední školy automobilní Holice a Speciální základní, mateřské a praktické školy Ústí nad Orlicí. Do výzvy Modernizačního fondu nyní přidává také Střední školu chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem.

„Chtěli bychom dojít do bodu, kdy budou budovy pod správou kraje více energeticky soběstačné. V tuto chvíli máme vytipovaných 26 objektů, které chceme postupně řešit. A protože se nám nyní otevřela možnost přidat ještě jeden projekt spolufinancovaný z evropských zdrojů, rozhodli jsme se pro kladrubskou školu, která je z hlediska technické připravenosti další na řadě, “ uvedl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

 

Panely by měly být osazeny na rovné střechy na objektu školy a domova mládeže a na mistrovně. Projekt by měl umožnit i mobilitu elektrické energie pomocí inteligentní sítě (tzv. smart grid), jejímž cílem je, aby všechny objekty školy byly vzájemně propojené a reagovaly tak na energetické potřeby jednotlivých budov.

„Celkové náklady projektu pro Střední školu chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem odhadujeme lehce přes sedm milionů korun, podíl evropských dotací uvažujeme v úrovni třiceti procent, tedy necelých dvou milionů korun,“ dodal radní Valtr.

 

Doba návratnosti investice při průměrném slunečním svitu a započítáním inflace ceny elektrické energie je odhadována asi na 12 let. (PaS) Foto: Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno