O zemědělské politice

Region - 20. 01. 2022
O zemědělské politice

PARDUBICE - Zástupci Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým a radním pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslavem Krčilem jednali s viceprezidentem Agrární komory ČR Leošem Říhou a předsedou Zemědělského družstva Sloupnice a místopředsedou Zemědělského svazu ČR Jaroslavem Vaňousem o strategickém plánu zemědělské politiky na období let 2023 až 2027.

 

Problémem je podle Agrární komory a Zemědělského svazu změna strategie nové vlády. Především se to týká zvýhodněné platby na prvních 150 hektarů půdy. V této souvislosti se ve čtvrtek od 12:05 uskuteční demonstrace, v rámci které vyjede na silnice zemědělská technika.

„Mezi zemědělci v tuto chvíli panuje velká nejistota, jak bude nastavena zemědělská podpora od roku 2023. Už dva měsíce se snaží Agrární komora a Zemědělský svaz snaha upozornit na problém středních podniků, které v České republice tvoří 90 procent živočišné výroby. Rozhodně se nejedná o aktivitu proti malým podnikům, ale není možné ze dne na den měnit strukturu zemědělství v České republice,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Problémem je především změna, kdy budou nastaveny vysoké platby na prvních 150 hektarů, což se dotkne primárně středně velkých zemědělců. Je to přibližně dvakrát více, než mají například sousední země jako Slovensko, Polsko nebo Německo. Důležité je, že platba na první hektary, ekologické či mladé zemědělce není spojena s povinností vykonávat jakoukoliv zemědělskou produkci. To může mít nedozírné následky na vztahy v rámci středně velkých podniků, které ve většině nehospodaří na své vlastní půdě,“ uvedl Netolický.

Dopadem tohoto nastavení bude podle Agrární komory a Zemědělského svazu vyšší cena potravin a zánik potravinářského průmyslu, jelikož je ohrožena velká část živočišné výroby v České republice. „České zemědělství stojí na rozcestí. Musíme si uvědomit, že se bavíme o podnicích střední velikosti, v nichž se sdružili malí vlastníci půdy. Tyto podniky stále drží produkci s přidanou hodnotou. Aktuální návrh zlikviduje nejenom zemědělskou produkci nezbytnou pro obživu obyvatel, ale zlikviduje tím i potravinářský průmysl,“ nechal se slyšet krajský radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.

Představitelé Agrární komory a Zemědělského svazu informovali také o plánované demonstraci, která má za cíl upozornit na jejich obavy. Ve čtvrtek ve 12:05 jsou tak v regionech plánovány jízdy zemědělské techniky. Jen v Pardubickém kraji by se mělo zapojit 75 traktorů. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury