Holocaust a jeho popírání

Město Pardubice - 21. 01. 2022
Holocaust a jeho popírání

PARDUBICE - Ve čtvrtek 27. ledna se od 17 hodin v kinosále Památníku Zámeček koná přednáška historika Vojtěcha Kyncla na téma Holocaust a jeho popírání. Akce je záměrně naplánována na toto datum, neboť 27. ledna si připomínáme Mezinárodní den památky obětí holocaustu. Právě v tento den roku 1945 osvobodila armáda SSSR největší nacistický koncentrační tábor v polské Osvětimi. 

 

S větším časovým odstupem od událostí druhé světové války dochází ke generačním změnám, jež způsobují, že se ve společnosti objevují jednotlivci či skupiny, které holocaust popírají. Jedním z nejznámějších popíračů holocaustu, který došel až k soudnímu řízení, je nechvalně známý britský spisovatel David Irving.

 

„Popírání holocaustu a zločinů druhé světové války se stalo dlouhotrvajícím nebezpečím nejen pro uchování paměti na oběti druhé světové války. Jedním ze způsobů, jak předejít takovémuto chování skupin a jednotlivců, je osvěta společnosti a připomínání těchto událostí. Jsme proto rádi, že můžeme na toto téma široké veřejnosti nabídnout přednášku a následně otevřenou diskuzi,“ říká ředitel Památníku Zámeček Viktor Janák.

 

„Přednáška se koná v kinosále Památníku Zámeček, Průmyslová 558 a vstup na ni je zdarma. Navíc bude v tento den expozice otevřena, a to v čase 13 až 18 hodin,“ dodává za pořádající instituci Kateřina Tomišková. (zr) Foto: PZ

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres