Dobrá zpráva z kraje

Region - 01. 02. 2022
Dobrá zpráva z kraje

PARDUBICE - Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila zapojení 534 milionů korun ze zlepšeného inkasa daní loňského roku na posílení investičních aktivit kraje. V tuto chvíli dočasně volné prostředky v objemu 218 milionů korun pak budou zhodnoceny v rámci termínovaných vkladů u jedné z komerčních bank.

 

„Stejně jako v předchozích letech jsme se i při nastavování krajského rozpočtu na rok 2021, který byl vzhledem k okolnostem schválen mimořádně až v únoru, drželi konzervativního nastavení příjmové stránky pod predikcí ministerstva financí. Tento model se nám opakovaně osvědčil, protože jsme nemuseli být v obavách z výkyvů na příjmové stránce. Naopak nám to umožňovalo posílit krajský rozpočet v dalším roce,“ vysvětlil základní princip hejtman Martin Netolický, do jehož gesce finance kraje a rozpočet spadají. „Do rozpočtu letošního roku tak v tuto chvíli zapojujeme částku 534 milionů korun ze zlepšeného inkasa daní loňského roku. Na posílení oblasti dopravy uvolníme 300 milionů korun, další prostředky jdou na posílení investičních aktivit kraje a na krytí aktuálních potřeb v oblasti projektů spolufinancovaných z evropských fondů,“ uvedl hejtman.

 

Kromě posílení rozpočtu chce kraj část volných zdrojů zhodnotit prostřednictvím termínovaných vkladů. „Vzhledem k mimořádně vysoké inflaci, téměř pádivé, jsme se rozhodli okamžitě dočasně volné finanční prostředky v objemu 218 milionů korun zhodnotit na termínovaných účtech jedné z komerčních bank, a snížit tak dopady růstu cen zvýšením příjmů prostřednictvím úroků. Není důvod, abychom nyní tyto prostředky měli uložené na běžných účtech. Chováme se jako řádný hospodář a snažíme se pro kraj získat co nejvíce finančních prostředků. Krátkodobé termínované vklady jsou jednou z cest, jak tyto prostředky zhodnotit a následně využít pro navýšení objemu investic v kraji,“ řekl hejtman Martin Netolický. (DoB) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku