Zvláštní forma projednání

Region - 08. 02. 2022
Zvláštní forma projednání

PARDUBICE - Obnovit spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví nebo ne? Hlavní otázka veřejného projednání plánu firmy AVE CZ byla jasná. Ovšem celé úterní mnohahodinové projednání vlivu zařízení na její okolí (EIA) jasné odpovědi nenabídlo. Za posledních 16 roků, tedy za dobu, kdy společnost AVE CZ chce spalovnu opravit, se nic nezměnilo. Podle lidí z firmy pálení 20 tisíc tun na západním okraji Pardubic životní prostředí ve městě a okolí nezhorší, podle zástupců radnic i běžných občanů však ano. A to dokonce výrazně.


„Jsme společensky a ekologicky odpovědná firma. Chováme se šetrně k životnímu prostředí,“
uvedla na začátku celé akce prokuristka firmy AVE CZ Olga Šmídlová.


V prosinci 2009, kdy se projednání stejného záměru konalo v plné hokejové aréně, by jistě její slova doprovázel smích a nadávky. A hlasité bučení. Ovšem v úterý bylo ticho. Projednání se totiž konalo pouze online formou, a tak rychlá reakce nažhaveného publika přijít nemohla. A to štvalo především zástupce pardubické radnice. „Mám obavu, že celý postup ministerstva životního prostředí vzbudí u lidí jen nedůvěru, a to hned na samém začátku procesu. Způsob projednání online hodně lidí diskvalifikoval od možnosti zapojit se. Mám pocit, že to je buď zlý úmysl nebo totální hloupost. Když řeknete, že nejlepší to je pořádat od 15 hodin, tak žijete mimo realitu. V tu dobu je přece většina lidí stále v práci. Pokud to opakovat nebudete skutečně veřejně, tak se město Pardubice bude bránit soudně. Tohle si lidé z Pardubic nezaslouží,“ pustil se do úředníků ministerstva životního prostředí, které projednání dokumentace EIA pořádala, náměstek primátora Pardubic Jakub Rychtecký z ČSSD.


Ti se bránili tím, že v době pandemie nemoci covid-19 těžko mohli pořádat velké setkání v hokejové hale, jak požadovali radní města. „Máme za to, že možnost projednání distančně je možná a žádoucí. Mnoho lidí je v karanténách a nemohli by fyzicky přijít, takto se zapojit mohou. Epidemiologická situace není dobrá, proto jsme k tomu přistoupili,“ uvedl hlavní pořadatel a moderátor debaty Petr Slezák z ministerstva životního prostředí.


„Dělá to na mne dojem, že někdo zneužil současnou situaci kolem covidu,“ reagoval na to Pavel Králíček, starosta Srnojed. Ten také upozornil na faktické chyby, které předkládaný materiál firmy AVE CZ obsahoval. „Nejbližší dům v Srnojedech je od komína spalovny 400 metrů a ne 650, jak se píše v dokumentaci,“ řekl Králíček, který také upozorňoval na nebezpečí havárie. „Zažili jsme havárii ve spalovně a zajímalo by mne, zda někdo z předkladatelů bydlí v okolí spalovny a jak chrání své rodiny?“ ptal se starosta Srnojed. „Bydlím asi dva kilometry od ostravské spalovny a nijak netrpím. Řekla bych, že si lidé časem zvyknou,“ odpověděla mu Věra Tížková, která patřila do týmu lidí, kteří dokumentaci pro AVE CZ zpracoval. „Aha, tak si máme zvyknout. Děkuji,“ reagoval starosta.


Jinak se debata, kterou v jednu chvíli sledovalo maximálně 440 lidí, nesla ve stylu, že obě strany mají své argumenty a ty protistrany neberou příliš vážně. „Vliv spalovny na kvalitu ovzduší bude nevýznamný. Zdravotní riziko bude minimální, zanedbatelné. Žádní vzácní živočichové nebo rostliny v areálu spalovny nejsou. Jde o brownfield. Kamionů by do areálu jezdilo zhruba
třicet za den,“ popisovali svůj pohled na věc lidé najatí AVE CZ.


„Myslím, že na Pardubicku není jediný člověk, který by se záměrem souhlasil, tedy pokud není spjatý s firmou AVE CZ,“ reagoval náměstek primátora Jan Nadrchal, který se opřel i do zástupců krajského úřadu, kteří si na klíčovou debatu podle všeho nenašli čas. „Velká škoda, že se nepřihlásil nikdo z Pardubického kraje,“ řekl Nadrchal, který také uvedl, že krajský úřad vyškrtl spalovnu z plánu odpadového hospodářství kraje pro její nadbytečnost.


Dlouho se mluvilo také o růstu dopravy kvůli snaze firmy pálit v Rybitví 20 tisíc tun nebezpečného odpadu ročně nebo o tom, zda se bude vlastně stavět nové zařízení nebo opravovat to stávající, které naposledy svému účelu sloužilo přesně před 18 roky. „Tři roky má spalovna silně poškozenou střechu, je to patrné z leteckých snímků. Vše vevnitř tak bude zničené. Firma bude muset stavět nové zařízení, tak ať ho tedy postaví tam, kde nebude škodit lidem. Navíc lidem, kteří jsou už nyní zasaženi chemickým průmyslem nebo tepelnými elektrárnami,“ uvedl zastupitel Rybitví Darek Horník.


Úředníci ministerstva životního prostředí by tedy nyní měli veřejnou debatu vyhodnotit a uzavřít celý proces EIA. „My tady ale nyní spalovnu nezamítáme ani nepovolujeme. Proces EIA je pouze nezbytnou součástí povolovacího procesu,“ opakovaně upozornil Petr Slezák z ministerstva. Zástupci pardubické radnice pak budou chtít, aby se veřejná debata opakovala prezenčně.
ZUZANA ZLINSKÁ Foto: arnika.org

Mohlo by vás zajímat:

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku