Vhodná alternativa

Region - 14. 02. 2022
Vhodná alternativa

PARDUBICE - Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání vybrala dodavatele pro pořízení šesti osobních automobilů s hybridním plug-in pohonem pro krajské příspěvkové organizace v sociálních službách. Projekt je spolufinancován z prostředků Evropské unie. Ze šesti doručených nabídek byla jako nejvýhodnější vyhodnocena ta s částkou 4,9 milionu korun včetně daně.

 

Vozidla budou určena primárně pro zajištění sociálních služeb klientům, kteří postupně v rámci transformace opustili ústavní pobytová zařízení a žijí v bytech či rodinných domech. Proto potřebujeme našim pracovníkům zajistit nezbytnou mobilitu,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola s tím, že vozidla jsou určena pro šest krajských příspěvkových organizací v Anenské Studánce, v Bystrém, v Rábech, Slatiňanech, Žampachu a ve Skutči.

 

Podle hejtmana Martina Netolického je tento typ vozidel pro sociální služby vhodný. „Původně jsme zvažovali, zda se budeme ucházet o evropské prostředky z React EU i na sociální služby. Zatímco ve zdravotnictví byly priority jednoznačné, v oblasti sociální jsou podmínky čerpání velmi omezené. Přesto jsme se jako krajská samospráva rozhodli pro hybridní vozidla. Veleúspěšné čerpání prostředků v oblasti zdravotnictví, kde jsme byli úspěšní prakticky ve všech projektech, o které jsme požádali na krajské nemocnice, tak nyní doplňují sice objemově menší, ale pro naše zařízení důležité projekty,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Vzhledem k potřebám zajistit kvalitní sociální službu klientům mimo samotné pobytové zařízení, avšak většinou v jeho blízkém okolí jsou hybridní vozidla vhodnou nízkoemisní alternativou ke klasickým spalovacím motorům. Tento konkrétní model má při běžné jízdě dojezd pouze na elektrický režim 45 kilometrů a lze jej plně dobít za pět hodin z běžné domácí zásuvky,“ řekl hejtman Martin Netolický.

 

Pořízení vozidel je pro kraj výhodné, jelikož na tento projekt získal prostředky z Evropské unie. „Také s tímto projektem jsme byli úspěšní v rámci čerpání prostředků z Integrovaného regionálního operačního programu. Pro vylepšení zázemí a materiálního vybavení našich organizací tak získáváme další zdroje nad krajský rozpočet. V tomto případě finanční spoluúčast kraje a tedy čisté náklady znamenají pouze na desetinu z reálné ceny,“ vysvětlil radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr. (DoB) Foto: portalridice.cz

 

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury