V Pardubicích i na Cambridge

Region - 18. 02. 2022
V Pardubicích i na Cambridge

PARDUBICE - Patnáct nejlepších středoškolských týmů se dnes utká na Univerzitě Pardubice v soutěži Chemiklání. Nad řešením sady chemických úloh na čas změří nadaní žáci své síly na Fakultě chemicko-technologické. Zítra se soutěž uskuteční také na Univerzitě v Cambridgi.

 

„Je důležité podporovat v žácích nadšení pro chemii, proto soutěž jako fakulta dlouhodobě podporujeme. I letos nabídneme žákům z nejlepších týmů příslib mimořádného stipendia, pokud se v budoucnu stanou našimi studenty,“ řekl Petr Kalenda, děkan Fakulty chemicko-technologické, která je spoluorganizátorem soutěže.

 

 

Studentský spolek Alumni scientiae bohemicae ji společně s fakultou letos připravil už posedmé. Chemiklání i pravidla soutěže vymysleli vysokoškolští studenti, kteří jsou každý rok také autory speciálních soutěžních úloh z různých oblastí chemie. Před dvěma lety dostalo Chemiklání i mezinárodní rozměr, když se rozšířilo na prestižní univerzitu do Velké Británie.

 

„Máme radost, že se soutěž podařilo udržet i přes světovou pandemii a můžeme letos pokračovat částečně i v kontaktní formě na Univerzitě Pardubice i na Univerzitě v Cambridgi,“ uvedl Jan Hrubeš, jeden z organizátorů - absolvent Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. V tomto ročníku se v Británii utká během Chemiklání celkem 293 studentů v 55 týmech. V českých předkolech soutěže, které proběhly online formou, soutěžilo kolem stovky středoškoláků.

 

Letošní novinkou je i publikace, ve které organizátoři pro milovníky chemie shrnuli všechny úlohy za prvních pět ročníků soutěže Chemiklání. Kniha vyšla ve Vydavatelství Univerzity Pardubice a organizátoři - chemici ji pokřtí právě dnes.

 

Vítěze obou kategorií Chemiklání (1. - 2. ročník SŠ a 3. – 4. ročník SŠ) zveřejní univerzita kolem 15. hodiny na svých sociálních sítích. (MaM) Foto: UPa

Mohlo by vás zajímat:

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno