Ukrajinská vlajka na radnici

Město Pardubice - 22. 02. 2022
Ukrajinská vlajka na radnici

PARDUBICE - Od dnešního rána bude radnici zdobit další vlajka, tentokrát ukrajinská, jejímž prostřednictvím chce město vyjádřit podporu tamějšímu lidu a vyjádřit tímto symbolickým gestem solidaritu se zemí, kterou zmítají válečné nepokoje a hrozba okupace ze strany Ruska.

 

Děkuji všem radním, že se s mou iniciativou ztotožnili a posvětili vyvěšení ukrajinské vlajky na budovu pardubické radnice, jejich rozhodnutí si opravdu vážím. Stejný akt učinilo i statutární město Olomouc. Vnímám jej jako gesto, které vyjadřuje alespoň symbolickou podporu ukrajinskému lidu v současných těžkých chvílích a obavách z vojenské agrese a hrozby válečného konfliktu. Všichni věříme, že se současnou vypjatou situaci podaří uklidnit mírovými jednáními,“ podotkl v pondělí iniciátor vyvěšení ukrajinské vlajky Jan Hrabal s tím, že vlajka bude na radnici vyvěšena od úterních 8:45 hodin až do odvolání.

 

Vyvěšením ukrajinské vlajky chce město Pardubice vyjádřit, že je naprosto nepřijatelné, aby v civilizovaném světě svoje zájmy prosazoval jeden stát hrozbou, či dokonce realizací okupace jiné svrchované země. Doufám, že k ničemu takovému nedojde, situace se uklidní a lidé na Ukrajině budou moci normálně a v klidu žít,“ doplňuje primátor Martin Charvát.

 

Napětí na Ukrajině eskaluje od začátku letošního roku. Dochází k přesunu ruských vojáků k ukrajinským hranicím a roste také intenzita ostřelování, která si od ledna vyžádala více než 20 životů z řad ukrajinských vojáků.

 

K rozhodnutí o vyvěšení ukrajinské vlajky na radnici došlo ještě před večerními agresivními akty vyhlášenými vůči Ukrajině ruským prezidentem Putinem. (iko, zr)

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres