Výstava i přednášky

Město Pardubice - 25. 02. 2022
Výstava i přednášky

PARDUBICE - Památník Zámeček nabízí pro měsíc březen několik akcí, jež mohou navštívit obyvatelé města i širokého okolí. Jednou z nich je venkovní výstava, kterou doplní dvě přednášky pro veřejnost, jež se uskuteční během středečních podvečerů od 17 hodin v kinosále Památníku Zámeček. Vstup na přednášky bude zdarma. Program byl připraven v návaznosti na 80. výročí heydrichiády, které si tento rok připomínáme.

 

Zmiňovaná výstava nese název „Vaše smrt – naše svoboda“ a návštěvníci si ji budou moci prohlížet po celý březen na třídě Míru a před hlavním nádražím v Pardubicích. Díky informačním panelům zájemci zjistí více nejen o tématu válečných let na Pardubicku, ale také o revitalizaci a činnosti Památníku Zámeček.

 

Přednáška pojmenovaná „Terezínský rodinný tábor v Osvětimi-Březince“ se koná 9. března a připravila si ji Zuzana Pavlovská, vedoucí Odboru pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze, odbornice na problematiku antisemitismu a šoa. Téma bude také korespondovat s časem konání, neboť právě 9. březen je Dnem památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora ve vyhlazovacím táboře Auschwitz-Birkenau.

 

Ve druhé přednášce naplánované na 23. březen představí Monika Němcová z Vojenského historického ústavu Praha „Nejzajímavější osudy obětí pardubického popraviště“. Hosté se seznámí s osudy známých i méně známých osobností, jež zahynuly na pardubickém popravišti před 80 lety. Přednášející odbornice přispěla ke vzniku současné expozice.

 

Březnové aktivity Památníku Zámeček se připojí k dalším regionálním i celostátním připomínkám tragických událostí 2. světové války. „Je nám ctí, že v letošním cyklu přednášek můžeme na půdě památníku přivítat přední odborníky, jejichž zaměření je úzce propojené s charakterem naší expozice. V příštích měsících se návštěvníci mohou těšit na setkání s dalšími řečníky, kteří si pro ně připravili zajímavosti z jejich bádání,“ uvádí k programu ředitel Památníku Zámeček Viktor Janák. (zr) Foto: TOMÁŠ KUBELKA 

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií