První konvoj do konce týdne

Region - 01. 03. 2022
První konvoj do konce týdne

PARDUBICE - Bezpečnostní rada Pardubického kraje se v pondělí sešla v návaznosti na úkoly plynoucí z připravované pomoci pro Ukrajinu. Jedná se především o zajištění koordinace převozu humanitární pomoci, vytvoření kapacit pro nouzové ubytování a vytvoření asistenčního centra pro pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, kteří by přicházeli do regionu. 

 

„Nyní před námi stojí úkoly spočívající především v koordinaci humanitární činnosti v rámci celého Pardubického kraje prostřednictvím svozů z jednotlivých sbírkových míst do centrálního skladu, který vznikne v České Třebové. Chceme dát i po dohodě s ukrajinskými kolegy humanitární pomoci řád a soustředit materiál do větších závozů. Jedná se nejen o koordinaci a převoz potravin, drogerie, sportovních potřeb či hygieny, ale také jde o zdravotnický materiál, který je vyžádán ukrajinskou stranou. Nabídek na obvazy, léčiva a další zdravotnický materiál máme dostatek, komunikujeme s naší Nemocnicí Pardubického kraje a chceme pomoci také Českému červenému kříži právě s distribucí,“ řekl hejtman Martin Netolický. „V tuto chvíli předpokládáme, že pokud vše půjde podle plánů, tak bychom chtěli počínaje středou začít svážet humanitární pomoc z jednotlivých míst do České Třebové a do konce tohoto týdne následně může odjet ve spolupráci s Kvido Štěpánkem a společností Isolit-Bravo kamion přímo do Užhorodu,“ vysvětlil hejtman.

 

Druhým hlavním tématem jednání Bezpečnostní rady kraje bylo vytvoření Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině. „Jedná se de facto o základní kontraktní a informační místa pro uprchlíky z Ukrajiny v jednotlivých krajích. Na tomto místě budou vyřešeny veškeré nezbytné formality, tak aby občan Ukrajiny mohl čerpat zdravotní pojištění a mohl tak být na území České republiky ošetřen. Zároveň s ním na tomto místě bude vyřešeno například ubytování a další potřebné náležitosti. Vznik tohoto centra předpokládáme přímo v budově krajského úřadu, a to v předsálí sálu Jana Kašpara, tedy v místech, kde fungovalo krajské očkovací centrum,“ objasnil plány kraje hejtman Martin Netolický.  (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury