Ubytování i peníze do začátků

Město Pardubice - 01. 03. 2022
Ubytování i peníze do začátků

PARDUBICE - Město vyhradí pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny dvanáct svých bytů. Některé byty jsou v tuto chvíli již prakticky připraveny, další budou v horizontu několika dní. Rada města v úterý také na mimořádné schůzi schválila okamžitou finanční pomoc rodinám, které do Pardubic přijdou bez peněz a nemají zde ani zázemí u příbuzných či známých.

 

Pokud bude třeba, dostanou s ubytováním také finanční podporu. Potřebují si koupit jídlo a další nezbytnosti a než se zkontaktují s úřady a získají dávky v hmotné nouzi, přece jen to chvíli potrvá. Proto jsme se rozhodli, že jim pomůžeme nejen střechou nad hlavou, ale i menší částkou na to nejnutnější,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš. Rada města proto v pondělí posílila rozpočet odboru sociálních věcí v kapitole mimořádná okamžitá pomoc o 100 tisíc korun právě za tímto účelem. „Díky pardubickému providerovi bude ve všech bytech dostupné i bezplatné internetové připojení,“ dodal náměstek s tím, že právě spojení s přáteli a rodinnými příslušníky je pro běžence velmi důležité.

 

Město jako takové mnoho volných bytů, které by mohlo uprchlíkům poskytnout, nemá. Rozhodlo se ale upravit a vybavit 12 bytů v domě, který je kvůli připravované rozsáhlé rekonstrukci momentálně neobývaný. „V současné době máme připraveny čtyři byty pro čtyři rodiny, další byty jsou vymalovány a čekají na vybavení. Chybí nám postele a další nábytek, ložní prádlo, ale také vybavení kuchyní a podobně. V současné době tu máme ubytovány dvě rodiny s dětmi,“ řekla vedoucí odboru sociálních věcí pardubického magistrátu Iva Bartošová.

 

Sociální odbor pardubické radnice je od minulého týdne v úzkém kontaktu s neziskovými organizacemi Centrum pro integraci cizinců a Most pro, které v Pardubicích soustřeďují nabídky soukromníků i firem na ubytování uprchlíků a zprostředkovávají pak také kontakty mezi potřebnými a pomáhajícími. Radnice také jedná o zajištění lékařské péče pro běžence. (NaH) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ (Na snímku dům v Husově ulici, kde by měly být vyhrazeny byty pro uprchlíky z Ukrajiny)

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý