S dětmi do filharmonie

Kultura - 18. 03. 2022
S dětmi do filharmonie

PARDUBICE - Již tuto neděli 20. března přivítají komorní filharmonici v hledišti Sukovy síně nejmenší posluchače. Na programu je matiné Vlastnosti v hudbě, které je určeno dětem od 5 let věku a jež jim, jak název napovídá, prozradí, jak velcí hudební skladatelé pomocí hudby vyjádřili rozličné lidské vlastnosti.

 

 

Děti tak například uslyší, jak podle Leoše Janáčka zní taková žárlivost. Dirigent Marko Ivanović spolu s moderátorem Petrem Kadlecem jim zábavnou formou odhalí další vlastnosti, ukryté v hudbě Vivaldiho, Beethovena, Bacha či dalších skladatelů.

 

 

„Jsme zvědaví, co si tato oblíbená dvojice pro nejmladší publikum připravila tentokrát. Víme, že si umí skvěle poradit a kreativně zpracovat jakékoli téma tak, aby se bavili opravdu všichni v sále. Díky četným ohlasům víme, že koncerty pro děti jsou zábavou, na kterou se těší všechny generace. Rodiče si pochvalují, že hodinový program je vyvážený a že pan dirigent bere v potaz věk posluchačů, pro které je určen. I když hudba je středobodem všeho dění, tak jednotlivé ukázky skladeb jsou proloženy soutěžemi, hádankami a aktivitami, při kterých se publikum zapojuje do dění v sále. Dirigent Marko Ivanović obvykle rozpohybuje celé hlediště, pracuje s jednotlivými sektory a řídí nejen orchestr, ale i děti v hledišti, které čekají na jeho pokyn k dupání, tleskání, luskání, klepání, šustění, ševelení či dalším zvuk tvořícím pohybům. Výsledkem je jedinečné provedení dané skladby, při které se zvuk orchestru propojí se zvukem publika,“ přibližuje průběh dětských koncertů tisková mluvčí Komorní filharmonie Andrea Žeravíková.

 

Koncert Vlastnosti v hudbě se uskuteční v neděli 20. března od 10.30 hodin v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích. Vstupenky lze zakoupit online (kfpar.cz), v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky v Pardubicích, případně také ještě na místě. (zr) Foto: FRANTIŠEK RENZA

Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice