Cyklisté a alkohol? Ne!

Region - 25. 03. 2022
Cyklisté a alkohol? Ne!

PARDUBICKO - Dechové zkoušky cyklistů ukázaly na rekordní hodnoty přes 3 promile. Oba krátce předtím jízdu na svých kolech nezvládli a havarovali.

 

„Během středy 23. března jsme na operačním středisku přijali během necelé hodiny oznámení o dvou haváriích cyklistů. Díky vysokým jarním teplotám vyjíždí po zimě stále vyšší počet cyklistů a vypadá to, že někteří z nich přes zimu zapomněli na základní pravidla, především na to, že podle silničního zákona jsou řidiči nemotorových vozidel, a tudíž nesmějí řídit pod vlivem alkoholu,“ sdělila tisková mluvčí krajské policie Andrea Muzikantová.

 

První z nich nezvládl řízení už kolem poledne na silnici II/333 v katastru obce Lázně Bohdaneč. Cyklista jedoucí ze směru od tohoto města měl najet na nezpevněnou krajnici a následně sjel do pravého silničního příkopu. „Kolegové s 50letým cyklistou provedli dechovou zkoušku, která ukázala na hodnotu 3,39 promile alkoholu v dechu. Z místa nehody ho zdravotníci s lehkým zraněním převezli na ošetření do pardubické nemocnice,“ popisuje mluvčí.

 

Druhý cyklista havaroval o hodinu později v Letohradě. Šestačtyřicetiletý cyklista jel ze směru od ulice Družstevní k Tyršově ulici a při odbočování vlevo nezvládl řízení a havaroval. „Svědci cyklistovi poskytli první pomoc a zavolali kolegy. Ti muže vyzvali k provedení dechové zkoušky, která vyšla pozitivně s výsledkem 3,28 promile. Se zraněním byl cyklista převezen na vyšetření do orlickoústecké nemocnice. Škoda na jízdním kole byla odhadnuta na 1 tisíc korun. Při jeho ohledání kolegové navíc zjistili, že na kole chybí zadní brzda,“ informuje Andrea Muzikantová.

 

Veškeré okolnosti obou dopravních nehod šetří dopravní policisté z pardubického a orlickoústeckého dopravního inspektorátu. Oba cyklisté za hodnoty alkoholu přesahující hladinu jedné promile můžou zaplatit ve správním řízení pokutu až do výše 50 tisíc korun. (zr) Foto: PČR

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech