O problémech současnosti

Region - 25. 03. 2022
O problémech současnosti

PARDUBICE – Krajská metropole v těchto dnech hostí 24. Národní výběrovou konferenci Evropského parlamentu mládeže v ČR (EPM v ČR) zaměřenou na problémy současnosti a vyzdvihující otázku aktivního občanství a post-covidové doby.

 

Akce se koná od 24. do 27. března za účasti 126 studentů a dobrovolníků z patnácti evropských zemí. Celá akce probíhá z iniciativy této studentské neziskové organizace, která v České republice funguje již od roku 1998.

 

Národní výběrové konference se zúčastní celkem 78 studentů, 48 facilitátorů a 8 učitelů, kteří budou své žáky doprovázet. Studenti budou během zasedání rozdělení do devíti skupin (komisí), ve kterých stráví všechny části konference, ať už jde o teambuilding, při kterém si nastaví ideální prostředí pro spolupráci, doprovodný program nebo samotnou práci v komisích.

 

Témata, kterými se jednotlivé komise budou zabývat, sjednocuje téma konference „Shaping our identity in the fragile present“. Studenti tak budou řešit například ropnou a plynovou krizi v souvislosti s ruskou agresí, psychické zdraví, Brexit nebo diskriminaci. Své přidělené téma každá komise rozebere, stanoví si jeho problémy a nalezne vhodná řešení, která pak shrnou ve své rezoluci. Tu mají možnost prezentovat poslední den na Valném shromáždění a hlasovat o jejím přijetí.

 

Součástí konference je také bohatý doprovodný program. Ten zahrne například Eurovillage, tedy večer, během kterého mohou účastníci ochutnat pokrmy i nápoje z různých evropských zemí, workshopy seznamující účastníky s naší organizací, Večeři pro facilitátory, kde se seznámí ještě před příjezdem delegátů nebo Rozhovory s experty, které pomohou delegátům s přípravou vlastní rezoluce na zadané téma.

 

Michaela Nguyenová a Daniel Janda, hlavní organizátoři zasedání, říkají, že Pardubice je inspirovaly při výběru motta zasedání pro jejich spojování bohatého kulturního dědictví a průmyslu.

 

Přípravu zasedání měl na starost tým 48 facilitátorů, mezi něž patří samotní organizátoři, vedoucí komisí, členové mediálního týmu, již zajišťují dokumentaci celé akce, a porota, která na konci konference vybere nejlepší účastníky, kteří pak budou reprezentovat Českou republiku i na zasedáních v zahraničí. Facilitátorský tým se skládá čistě z řad studentských dobrovolníků. (zr) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ (Na snímku budova Gymnázia Dašická, jehož studenti se konference rovněž účastní)

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury