Festival klepe na dveře

Kultura - 29. 03. 2022
Festival klepe na dveře

PARDUBICE - Hudba Antonia Vivaldiho a Astora Piazzolly zahájí festival Pardubické hudební jaro. Ve čtvrtek 31. března v 19 hodin se uskuteční v Sukově síni Domu hudby slavnostní zahajovací koncert, jehož hostem bude věhlasný český houslista Josef Špaček, kterého doprovodí soubor Barocco sempre giovane.

Pardubické hudební jaro je festival s dlouholetou tradicí a letos se uskuteční již 44. ročník. Skutečnost, že se jedná o ročník se dvěma čtyřkami, se promítla i do dramaturgie zahajovacího večera. Pro zahajovací program byly vybrány dvě kompozice, které jsou výrazně ovlivněny čtyřmi částmi, konkrétně čtyřmi ročními obdobími. Snadno lze odtušit, že zazní Čtvero ročních dob od Antonia Vivaldiho, které patří k nejpopulárnějším a nejznámějším dílům klasické hudby.


Druhou polovinu večera pak ovládne výrazně mladší kompozice, a to Čtvero ročních dob v Buenos Aires od Astora Piazzolly, které zazní v úpravě pro smyčcové nástroje.

Sólistou zahajovacího koncertu bude vynikající český houslista Josef Špaček, jehož výčet úspěchů je velmi dlouhý. Studoval například na Curtis Institute of Music ve Filadelfii a také na prestižní Juilliard School v New Yorku ve třídě Itzhaka Perlmana. V pouhých dvaceti třech letech se pak stal nejmladším koncertním mistrem v historii České filharmonie, kde je nyní hostujícím umělcem na tomto postu. Josefa Špačka doprovodí soubor Barocco sempre giovane, který lze považovat za rezidenční soubor festivalu a který letošním ročníkem předává pořadatelství pod křídla Komorní filharmonie Pardubice.


O zahajovací koncert je tradičně největší zájem. Stále ještě zbývá několik posledních volných míst, ale i ta se, věřím, v posledních dnech prodají, a tak festival zahájíme s plným hledištěm. Veliké pozornosti se těší rovněž koncert Orchestru Karla Vlacha s Jitkou Zelenkovou, dále pak také Koncert vítězů, při kterém se představí mladí umělci a kde vystoupí Václav Hudeček ve dvojroli moderátora a interpreta. Zájem veřejnosti vzbudil samozřejmě také Závěrečný koncert se 4TETem na pardubickém letišti, kde nám zbývá několik málo posledních míst. Všechny tyto zmíněné koncerty jsou dle očekávání hlavními taháky letošního festivalu, ale za pozornost určitě stojí i ty další. Například hned po zahajovacím koncertu je dalším v pořadí koncert v Chrudimi, kde se v úterý 5. dubna v kostele Nanebevzetí Panny Marie představí soubor Martinů Voices a varhany rozezní tamní rodačka Daniela Valtová Kosinová. V podání Martinů Voices uslyšíme rozličná sborová díla, od renesančního Stabat Mater od Giovanniho Perluigiho da Palestriny až po hudbu 20. století,“ říká manažer festivalu Jaroslav Šlais.


Generálním partnerem je společnost enteria, která festival již několik let podporuje. „Pardubické hudební jaro je tradičním kulturním svátkem našeho regionu. Vnímáme roli kultury v dnešní nelehké době jako nesmírně důležitou, vždyť přináší do našich životů něco výjimečného a vzácného. Proto velmi rádi a dlouhodobě podporujeme právě tento festival jako prostor k setkávání a nevšedním zážitkům jak pro návštěvníky, tak hudebníky,“ nechal se slyšet Martin Havelka, předseda představenstva společnosti enteria.

Vstupenky lze zakoupit online (pardubickehudebnijaro.cz) a také v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky v Pardubicích, kde je zdarma k dispozici tištěný katalog festivalových koncertů. (AŽ) Foto: ceskafilharmonie.cz (Na snímku sólista zahajovacího koncertu Josef Špaček)

Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice