Nezapomenou ani na ptačí budky

Město Pardubice - 01. 04. 2022
Nezapomenou ani na ptačí budky

PARDUBICE - Jarní práce jsou v plném proudu v lesoparku na Dukle. V dražkovické kompostárně skončily zbytky dřeva po nahodilé těžbě, na prořídlých místech jsou dosazeny mladé stromy a v nejbližší době čeká „jarní úklid“ i běžeckou dráhu a mlatové cesty v lesoparku.

 

Od loňského podzimu doznal lesopark Dukla řadu změn. V průběhu podzimu byly z porostu odstraněny souše, na začátku letošního roku podrost v jižní části lesoparku Dukla, tedy směrem k ulici Sokolovská. Podrost podél výpadovky na Chrudim zůstal zachován jako zelená clona. Pak přišly letošní únorové vichry a z lesa musely být odtěženy další polomy a vývraty,“ popsal dění v dukelském lesoparku náměstek primátora Jan Nadrchal.

 

V únoru lesní dělníci v lesním porostu odfrézovali 83 pařezů a zlikvidovali 16 vývratů. Nejenže je dnes les i díky tomu prosvětlený, ale je v něm zajištěna i snadnější celoroční údržba, včetně sekání trávy. V lesoparku bylo během března vysázeno 50 javorů a 50 ptačích třešní, které vhodně doplní prořídlá místa i druhovou skladbu stromů. „I když se jednalo o kontejnerovou sadbu poloodrostlých stromků, musíme pro ně v přetrvávajícím suchu zajišťovat zálivku,“ doplnil Nadrchal.

 

Správci městských lesů nezapomínají ani na lesní cesty. Na duben plánují úklid běžecké dráhy procházející lesoparkem, zhruba o týden později pak s ekologickou likvidací plevelů (vodní parou) na mlatových cestách. V nejbližších dnech přibydou v lesoparku také nové ptačí budky, které usnadní zahnízdění zpěvným ptákům. (NaH) Foto: pardubice.eu

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý