Pilotní krajinářský projekt

Město Pardubice - 01. 04. 2022
Pilotní krajinářský projekt

PARDUBICE - Město pracuje na přípravě projektu, díky němuž by se mělo okolí Dražkovic více zazelenat. V rámci navržených krajinářských úprav by mělo dojít nejen k rozšíření ploch zeleně a dosadbě alejí, ale i dalšímu prověření možností, jak posílit místní biodiverzitu a odolnost vůči klimatickým změnám.

V rámci tohoto pilotního projektu se sice zaměřujeme na úpravy okolí Dražkovic, ale rádi bychom na něj dále navázali také obnovou krajinných struktur v ostatních okolních katastrech obce, například kolem Nemošic či Hostovic, jelikož i zde je potřeba provést revitalizaci krajiny. Při zpracování zadání k těmto úpravám přitom budeme vycházet z analýz a návrhových doporučení z Územní studie krajiny ORP Pardubice a Územní studie sídelní zeleně pro Pardubice, rádi bychom do příprav navíc také zapojili dotčené městské obvody,“ informuje náměstek primátora Jan Nadrchal s tím, že město již tento záměr konzultovalo s městským obvodem Pardubice V, který ve svém rozpočtu vyčlenil 100 tisíc korun na projektovou přípravu projektu Návrh doplnění funkční krajinné struktury Dražkovice. „Dražkovice si zaslouží naši pozornost a tento pilotní program je jasnou volbou pro náš městský obvod,“ doplňuje starosta městského obvodu Pardubice V Jiří Rejda.

Město a městské obvody by však na financování projektu nemusely být samy. „Velkou příležitostí pro financování nápravy krajinné struktury je nové programové období OPŽP 2021-2027, jelikož právě podpora adaptačních opatření a biodiverzity je jedním z hlavních cílů programu péče o krajinu. Jednotlivá opatření jsou zaměřena na obnovu tůní a přírodě blízkých vodních prvků v krajině, tvorbu nových a obnovu stávajících prvků a struktur, včetně opatření proti vodní a větrné erozi. Výzvy se dle informací z MŽP připravují na 3. kvartál letošního roku s tím, že naší ambicí je získat podporu ve výši až 100 procent nákladů, které by zpětně pokryly výdaje jednotlivých městských obvodů,“ informuje o možnostech financování plánovaných úprav náměstek Nadrchal, jenž je zodpovědný vedle životního prostředí také za dotační politiku. (iko) Ilustrační foto: pardubice.eu

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres