Zásah byl nutný

Region - 06. 04. 2022
Zásah byl nutný

KOJICE - K poškozené radiosondě vyjížděly v úterý dvě profesionální jednotky hasičů. Jednalo se o sondu k měření hloubky asfaltu, která byla přejeta válcem při asfaltování vozovky. Radiosonda obsahovala cesium-137, což je radioizotop cesia.

 

„Cesium-137 je jedním z nejznámějších a nejpoužívanějších radionuklidů vůbec. Používá se například jako hlavní etalon pro gama-spektroskopii, k ozařování v radioterapii, v defektoskopii a celé řadě dalších měřících a technických aplikací. Vzniká také mimo jiné jako jeden z produktů štěpení v reaktorech a v jaderných zbraních. Jedná se o smíšený gama a beta zářič s poločasem rozpadu 30 let. Vzhledem k dobré rozpustnosti ve vodě patří k nejvýznamnějším radionuklidům z hlediska dlouhodobé kontaminace životního prostředí,“ osvětluje Vendula Horáková, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje.  

 

Hasiči po příjezdu na místo ihned začali měřit dávkový příkon v okolí radiosondy. Zhruba 1 metr od zdroje byla zjištěna hodnota dávkového příkonu zhruba 20 microsievertů za hodinu a zhruba 5 metrů od poškozené sondy již byla naměřena hodnota odpovídající přírodnímu pozadí. Hasiči místo okolí zdroje zabezpečili a označili. Na místo byli dále povoláni specialisté z Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR Lázní Bohdanče. Poškozená radiosonda byla firmou uložena po dohodě s velitelem zásahu a odborníky z institutu ochrany obyvatelstva do přepravního boxu a odvezena do Ústavu jaderného výzkumu v Řeži k odborné likvidaci. (zr) Foto: HZS PaK

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života