Nehod motocyklistů přibývá

Region - 14. 04. 2022
Nehod motocyklistů přibývá

PARDUBICKO - Kdo by alespoň jednou v životě nesnil o projížďce na motorce. Volná jízda za slunného počasí byla a stále pro mnohé je symbolem svobody. Bohužel právě motorkáři jsou často těmi nejméně šťastnými účastníky dopravních nehod.

 

S jízdou na motocyklech se pojí nejhorší zranění, velmi často smrtelná. S přicházejícími jarními teplotami je na silnicích vidět stále více motorkářů a samozřejmě i jejich dopravních nehod. Často k nehodám přispívá, zvláště na jaře a na podzim, špatná viditelnost. Pro motorkáře platí to samé jako pro cyklisty – pro vyšší bezpečnost je vhodné se vybavit reflexními prvky. Dle odborníků je riziko smrti při nehodě motocyklu 18x vyšší než při nehodě automobilu.

 

Hasiči v regionu během března vyjížděli už k šesti nehodám, při nichž byl účastníkem nehody právě motocyklista. Včera, 13. dubna, zasahovali ti pardubičtí u nehody osobního vozu s motocyklistou. Ten utrpěl zranění a byl zdravotnickou záchrannou službou ošetřen a převezen do nemocnice. Hasiči zajistili motocykl i automobil proti vzniku požáru i úniku provozních náplní. 

 

Motocyklisté, dbejte na řádné dodržování bezpečnostních předpisů, rychlost, způsob a styl jízdy, ale také na ohleduplnost vůči jiným účastníkům provozu na silnicích a předvídavost. Motocyklista je totiž mnohem zranitelnější než řidič čtyřkolového plechového miláčka.

 

Při prvních jízdách po zimní, nebo jakékoliv delší přestávce, jezděte mimořádně opatrně, neboť všechny návyky se musí nejdřív znovu procvičit a obnovit. To se týká zejména odhadu rychlosti a vzdálenosti a citu pro to, co udělá ten druhý účastník silničního provozu. Sednout si za řídítka a vyrazit, to je neopakovatelný pocit. A čím lépe zvládáte techniku jízdy, tím více radosti v samotném řízení tohoto stroje nacházíte.

 

Bezpečnou jízdu přejí hasiči Pardubického kraje.

 

VENDULA HORÁKOVÁ, tisková mluvčí HZS PaK, Foto: HZS PaK

 

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury