Uspokojí všechny žadatele

Město Pardubice - 14. 04. 2022
Uspokojí všechny žadatele

PARDUBICE - Město od příštího úterý zahájí činnost adaptačních skupin pro ukrajinské děti prchající před válkou. Celkově má v rámci vybraných školských zařízení připraveno 262 míst v 16 adaptačních skupinách minimálně po 15 dětech. Většinu nákladů s tím spojených pomůže pokrýt Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy prostřednictvím Výzvy na adaptační skupiny pro děti cizince migrující z Ukrajiny 2022.

 

„Nyní jsme ve spolupráci s řediteli školských zařízení ve fázi obvolávání rodičů registrovaných přes koordinační místo na oddělení školství pardubického magistrátu. Od příštího úterý zahájí provoz 13 dětských skupin pro 217 dětí, které budou fungovat v prostorách pardubických základních uměleckých škol, domů dětí a mládeže a v prostorách ZŠ Studánka každý pracovní den v rozmezí od 8 do 12 hodin, tedy v době, kdy jsou tyto prostory jinak nevyužívané,“ objasňuje náměstek primátora Jakub Rychtecký s tím, že zahájení provozu adaptačních skupin neovlivní kapacity budoucích zápisů do základních a mateřských škol zřizovaných městem.

 

Padesátka míst v adaptačních skupinách je určena pro děti předškolního věku, ostatní místa jsou vyčleněna pro děti s povinnou školní docházkou. „Děti jsou do jednotlivých skupin koordinovaně umísťovány na základě jejich věku, spádovosti v rámci města a případně sourozeneckých vazeb. Děti budou mít vedle smysluplného trávení volného času, vzdělávání a osvojování českého jazyka zajištěny také svačiny a na jejich mimoškolních aktivitách se budou vedle českého pedagoga podílet také ženy z řad ukrajinských uprchlíků, které budou zastávat pozici školní asistentky. Většina z nich má pro tuto pozici navíc pedagogické vzdělání,“ doplňuje Rychtecký.

 

Spuštění provozu adaptačních skupin schválila na svém pondělním jednání Rada města Pardubic. V tuto chvíli oddělení školství dokáže uspokojit všechny žadatele o základní školu, kteří mají o umístění dětí do adaptačních skupin skutečně zájem. Předpokládá se, že zbývající místa se budou nadále průběžně obsazovat.

 

Předškolní děti jsou umísťovány podle věku, MŠMT garantuje provozovatelům těchto skupin úhradu mzdových a souvisejících nákladů na českého pedagoga a ukrajinského asistenta a dalších provozních výdajů s tím spojených. Město má na provoz adaptačních skupin v případě potřeby připravenou finanční rezervu ve výši přibližně 500 tisíc korun s tím, že jednotlivé adaptační skupiny by měly fungovat minimálně do konce školního roku. „Ukrajinské děti s pobytem na území města Pardubic a statutem uprchlíka půjdou k zápisům do základních škol 15. června 2022 a do mateřských škol 23. června 2022, tedy po ukončení zápisů pro pardubické děti, které proběhnou v dubnu a květnu,“ podotýká náměstek Rychtecký a dodává, že městu se již podařilo umístit přibližně 240 ukrajinských dětí rozdělených do základních a mateřských škol po městě i v okolních obcích.

 

Podle náměstka patří velké poděkování všem kolegyním z oddělení školství, ředitelkám, ředitelům základních a mateřských škol, ale i základních uměleckých škol a domů a dětí mládeže a jejich personálu za akceschopnost při integraci dětí prchajících před válkou do jednotlivých třídních kolektivů v základních a mateřských školách, respektive za otevření adaptačních skupin. (iko) Foto: MmP

Mohlo by vás zajímat:

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý

Pozor na sobotní omezení

Pozor na sobotní omezení

Pardubický vinařský maraton přinese rozsáhlé změny MHD