Návštěvou na Islandu

Region - 26. 04. 2022
Návštěvou na Islandu

REYKJAVÍK - Rozvoj inovací, vzdělávání a výzkumu byl hlavním cílem setkání delegace Pardubického kraje s vedením University of Iceland. Ta rozvíjí několik programů ve spolupráci s místní samosprávou, a to včetně podnikatelských inkubátorů a inovačních center, které jsou zaměřené mimo jiné na sociální oblast a vzdělávání. V areálu univerzity také postupně vzniká vědecký park, který by měl pomoci dalšímu rozvoji inovačního prostředí.

 

„Univerzity of Iceland rozvíjí několik projektů v oblasti výzkumu, podpory podnikatelského prostředí a startupů, a to mimo jiné v oblasti sociální či vzdělávání. Jedním z nich je Startup Social, což je osm týdnů dlouhý akcelerační program na podporu inovaci v sociální oblasti. Jedním z cílů je najít cestu k dlouhodobé udržitelnosti jednotlivých projektů. Zajímavé je, že úzce spolupracují s prestižním Massachusettským technologickým institutem (MIT),“ řekl hejtman Martin Netolický. „Druhým projektem je Innovation Education Hub, což je de facto vzdělávací centrum pro inovace ve vzdělávání, které přináší nové přístupy ke vzdělávání, vytváření sítí, sdílení nápadů a postupů,“ doplnil hejtman, podle kterého by mohlo být fungování podnikatelských inkubátorů na Islandu a jednotlivých projektů a programů inspirací pro další rozvoj Pardubického podnikatelského inkubátoru (P-PINK).

 

Univerzita je na poli startupů dlouhodobě velmi aktivní. „University of Iceland má podíl ve 20 startupech, které byly založeny zaměstnanci univerzity. Proces je takový, že pokud se zaměstnanec v rámci svého výzkumu rozhodne založit startup, tak mu to univerzita umožní v rámci jeho práce a automaticky získá 10 procent podílu v rámci daného startupu,“ řekl radní pro oblast školství Josef Kozel. „Město Reykjavík pak podporuje až dva akcelerační programy ročně, a to částkou v přepočtu přibližně 1,5 milionu českých korun, což představuje až jednu třetinu nákladů projektu,“ doplnil Kozel.

 

Součástí jednání s vedením univerzity byla také prohlídka vědeckého parku, který byl založen ve spolupráci s městem, které univerzitě v roce 1961 k 50. výročí založení poskytlo rozsáhlé pozemky pro vybudování vědeckého parku. „Park se stále rozvíjí, jelikož v rámci areálu jsou stále k dispozici volné pozemky pro podporu dalších inovačních projektů. Cílem je vytvořit společné místo, kde budou sdružovat síly všichni důležití aktéři na poli inovací, vědy, výzkumu a rozvoje. Nezbytným předpokladem je spolupráce firem, města, vlády, podnikatelů a univerzity, která je v tomto procesu klíčová. Ta získává finanční prostředky pro podporu inovací a startupů z nájmů, které vybírá od soukromých společnosti,“ uvedl krajský radní pro oblast regionálního rozvoje a inovací Ladislav Valtr. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury